Fänkålsparfait med stekt mandelkaka

koket.se
Fänkålsparfait med stekt mandelkaka
Foto: Tv4

Fänkålsparfait med stekt mandelkaka

Av: Oskar - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

30 m + tid i frys

En efterrätt som är lite lätt söt och örtig. De svaga lakritstonerna balanseras upp på ett härligt sätt med friskhet från basilikaoljan. Mandelkakan är en hyllning till Daniel Petersson som är kock på restaurang Knut i Stockholm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Oskar - Uppsala laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fänkålsparfait

  • 2 ägg
  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk mjölk
  • 2,5 msk fänkålsfrö
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt

Pistagekross

  • 1 förp pistagenötter

Basilikaolja

  • 3 dl neutral olja (rapsolja)
  • 1 kruka basilika

Mandelkaka

  • 100 g osaltat smör, mjukt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 1 citron

Servering

  • 20 g osaltat smör

Gör så här

Fänkålsparfait

  1. Börja med parfaiten redan dagen innan så att den hinner frysa ordentligt.
  2. Separera äggulorna från äggvitorna och spara gulorna.
  3. Vispa 4,5 dl grädde med äggulorna till en lite lös men ändå len och lite lätt luftig smet.
  4. De sista 0,5 dl grädde häller du i en liten kastrull tillsammans med mjölken och fänkålsfrö. Låt koka upp lite lätt. Vill man ha tydligare fänkål/lakritssmak kan man mortla fröerna lite innan.
  5. Koka upp blandningen och låt sjuda i ca 5 minuter. Sila sedan bort fröerna och vänd ner vätskan i den vispade grädden.
  6. Vänd sedan i den kondenserade mjölken och vaniljextraktet.
  7. Rör om ordentligt så allt blandas. Smaka av och häll därefter ner i en form och ställ in i frysen i ca 12 timmar.

Pistagekross

  1. Krossa pistagenötterna halvgrovt med en mortel och ställ undan.

Basilikaolja

  1. Oljan bör förberedas några timmar innan servering.
  2. Hetta upp oljan i en kastrull till 80–90 grader, använd en termometer. Tillsätt sedan färska basilikablad och låt sjuda i ca 5 minuter.
  3. Häll därefter blandningen i en mixer och mixa i minst 7 minuter så att oljan blir alldeles mörkgrön. Sila sedan av den och häll upp den på en droppflaska. Låt svalna och bli kall i kylen.

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjukt smör och socker med vaniljsocker.
  3. Tillsätt sedan mjölet och bakpulvret.
  4. Tillsätt 1 ägg i taget.
  5. Riv sist i zesten från citronen.
  6. Häll upp i en form och baka av i ugnen i 30 minuter.
  7. Låt svalna.

Servering

  1. När det är dags att montera rätten så stek mandelkakan snabbt i en stekpanna med lite smör tills den får lite färg.
  2. Lägg upp mandelkakan på serveringsfatet. Lägg en liten hög med pistagekross bredvid och ovanpå krosset lägger du en kula (eller quenelle) av fänkålsparfaiten. Ringla basilikaolja över parfaiten.