Fänkålskryddad fläsksida med vit böncréme

Fänkålskryddad fläsksida med vit böncréme
Foto: Tv4
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Fänkålskryddad fläsksida med vit böncréme

28 ingredienser

3 h

Fänkålskryddad fläsksida med vit böncréme, rädissallad och citrus salsa verde. Vilken perfekt kombination! En riktigt härlig rätt som kommer förgylla helgmiddagen.

Ingredienser

portioner

Fläsksida

  • 1 kg fläsksida
  • 3 msk fänkålsfrö
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk flingsalt
  • 2 msk olivolja
  • 3 gula lökar
  • 6 gulbetor, skrubbade
  • 0,5 l vitt vin
  • 0,5 hönsbuljongtärning (eller grönsaksbuljong)
  • lagerblad

Vit böncréme

  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 400 g vita bönor, förkokta
  • 1 citron
  • 2 msk färskost
  • 1 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • chiliflakes
  • salt

Citrus salsa verde

  • 1 citron
  • 30 g persilja
  • 15 g gräslök
  • 1 tsk kapris, små
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 3 msk olivolja

Rädissallad

  • 100 g rädisa
  • 100 g gulbeta (eller polkabetor)
  • 30 g mâchesallad

Gör så här

Fläsksida

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
  2. Skär ett snitt längst hela fläsksvålen utan att skära ner i själva köttet med hjälp av en vass brytbladskniv.
  3. Skåra därefter vardera sida om snittet med en halv centimeter per mellanrum. Slutresultatet ska likna ryggraden på en strömming.
  4. Slå sönder fänkålsfrön, chiliflakes och salt i en mortel till ett fint strössel.
  5. Ringla två matskedar olivolja över fläsksvålen. Strössla över kryddblandningen och massera in alltsammans så kryddorna fastnar i fickorna.
  6. Dela varje lök och beta på längden i fyra jämnstora båtar. Lägg lök och betor omlott i botten av en ugnsfast form.
  7. Koka snabbt ihop vitt vin, buljong och lagerbladen. Häll över i formen.
  8. Placera fläsksidan ovanpå grönsakerna med svålen uppåt. Skicka in formen i mitten av ugnen. Baka fläsket i cirka 30 minuter eller tills svålen blivit helt gyllenbrun och krispig.
  9. Förflytta fläsket från formen till ett ugnsgaller med en grilltång. Lägg över betorna till en ny form och täck med folie tills det börjar närma sig servering.
  10. Sila skysåsen och passera den genomkokta löken genom en finmaskig sil så gott det går.
  11. Sänk sedan ugnen till 150 grader och baka klart fläsket på ugnsgallret i två till tre timmar, eller tills köttet känns mört och saftigt rakt igenom.

Vit böncréme

  1. Skala och skär vitlöken tunt.
  2. Hetta upp en panna på medelvärme. Tillsätt två matskedar olja till pannan och stek vitlöken gyllene. Lägg över vitlökschipsen på ett tort hushållspapper.
  3. Mixa bönor, vitlökschips, finrivet citronskal, färskost, honung och en matsked olivolja till en slät kräm.
  4. Smaka av med lite citronsaft, chili och salt. Spä eventuellt krämen med lite vatten ifall konsistensen upplevs för tjock.

Citrus salsa verde

  1. Skala och filea citronen, skär varje filé till mindre bitar.
  2. Finhacka persilja och gräslök. Grovhacka kaprisen.
  3. Blanda alltsammans med senapsfrön och olivolja.

Rädissallad

  1. Plocka ner bladen från rädisorna och lägg iskallt vatten.
  2. Hyvla rädisa och betor tunt på mandolin och låt även de dra i vattnet ett par minuter.
  3. Kör allt i en salladsslunga. Dressa salladen med salsa verde.