Fänkålsgratäng

Fänkålsgratäng
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fänkålsgratäng

12 ingredienser

Fänkålen har sällskap under gratängtäcket av både lök och morot. En opretentiös och härligt god rätt på en lika härlig grönsak.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fänkål
  • 1 morot (medelstor)
  • 2 gula lökar
  • ca 3-4 dl grönsaksbuljong (buljong utspädd i vatten)
  • torkad timjan
  • 1-2 lagerblad
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vetemjöl
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • matfett, till formen
  • färsk timjan (till servering)

Gör så här

  1. Ansa fänkålen, skala morot och lök och skiva alltsammans tunt. Lägg fänkål, morot och lök i en kastrull, tillsätt timjan, lagerblad och grönsaksbuljong med vatten så det precis täcker grönsakerna, och låt grönsakerna koka mjuka. Lägg över dem i en smord ugnssäker form och spara buljongen.
  2. Låt buljongen koka ihop till hälften. Blanda mjölk och mjöl och vispa ner redningen. Koka såsen ca 5 minuter tills den blir simmig. Vispa samman grädden och äggulan och vispa ner blandningen, häll såsen över grönsakerna.
  3. Gratinera med stark övervärme, 275°, tills ytan fått vacker färg. Garnera med lite färsk timjan och servera med ett gott bröd.