Genom att rosta fänkålsfröna ger man dem extra mycket smak. Både fänkål och basilika passar bra till fisk. I den här soppan serveras en rejäl bit hälleflundra.
Rosta fänkålsfröna i torr stekpanna. Ansa och skär lök, vitlök, morot och palsternacka i bitar och fräs dem i smör. Tillsätt fänkålsfrön, lagerblad, salt och peppar och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka ca 30 minuter, skumma om det behövs.
Koka upp vatten i en kastrull. Skålla tomaterna i det kokande vattnet och kyl dem under kallt vatten. Dra av skalet och skär köttet i tärningar. Skär salladslöken i tunna skivor. Rör försiktigt ner tomaterna (kärnorna ska vara med) i grönsakskoket. Tillsätt salladslök och basilika.
Stek hälleflundran i olivolja, krydda med salt och peppar. Servera hälleflundran i fänkåls- och basilikasoppan.