Falsk lasagne

Falsk lasagne
Foto: Maria Riazzoli
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Falsk lasagne

24 ingredienser

2.5 h

"Den här rätten skapade jag när jag och min bror Oscar var smått bakfulla en regnig dag i Stockholm. Vi var båda lasagnesugna, men saknade lasagneplattor hemma. Dagen innan hade jag gjort en grymt god köttfärssås, och i skafferiet fanns både mjöl och mjölk. Sagt och gjort, jag värmde på köttfärssåsen, lagade en béchamelsås och gjorde krutonger på två gamla brödskivor. Min brors recension var kort men koncis: buonissimo." /Dante

Ingredienser

portioner

Köttfärssås

  • 0,5 dl olivolja
  • 3-4 stjälkselleri, finhackade [100 g]
  • 1-2 gula lökar, finhackad [100 g]
  • 1-2 morötter, finhackad
  • 150 g pancetta
  • 1 dl vitt vin (torrt)
  • 4 ansjovisfiléer
  • 200-300 g fläskfärs (eller salsicciafärs)
  • 3 buljongtärningar (ox/kalv)
  • 400 g passerade tomater
  • 400 g konserverade körsbärstomater
  • 400 g blandfärs
  • 2 dl vatten
  • 2-3 tsk salt
  • 1 msk strösocker

Bechamelsås

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk parmesanost
  • 0,5 tsk salt
  • vitpeppar, färskmalen (några drag med kvarnen)
  • 1 tsk muskot, riven

Surdegskrutonger

  • 2 skivor surdegsbröd
  • 0,5 dl olivolja

Servering

  • parmesanost, riven
  • 400 g paccheri (eller annan kort, god pasta)

Gör så här

Köttfärssås#

  1. Går utmärkt att göra dagen innan! Och här kommer det bli köttfärssås över som du antingen kan frysa in eller använda de nästkommande 2-3 dagarna.
  2. Fräs pancettan tillsammans med de tre kusinerna: selleri, gullök och morot. Fräs på medelhög värme i 10 minuter tills grönsakerna blivit karamelliserade och fått färg.
  3. Häll på det vita vinet och lägg i anjovisfiléerna. Låt vinet koka in, det borde ta typ 3-4 minuter.
  4. Sänk temperaturen till medelhög. Lägg i nötfärsen, tomaterna (passerade + körsbärs), vattnet och buljongtärningarna.
  5. Låt puttra med lock i minst 2 timmar. Smaka av med salt och socker.
  6. Dela krutongerna i kuber och stek i olivolja i en stekpanna på medelhög värme tills de fått rejält med färg.
  7. När köttfärssåsen är färdig kokar du upp pastavatten. Ca 3 liter med 30g salt. Släng i pastan när det kokar.

Bechamelsås

  1. Smält smör i en kastrull. Häll i en skvätt (1-2 msk) mjölk i smöret så att det kyls ned något. Vetemjölet får större effekt då.
  2. Tillsätt mjölet och vispa ihop till en jämn, tjock massa.
  3. Häll i mjölken. Låt koka upp under ständig omrörning tills den tjocknar. Ta bort från plattan.
  4. Vänd ner färskriven parmesanost & muskotnöt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servering

  1. När pastan är al dente, häll av och vänd ner i köttfärssåsen.
  2. I en djup huvudrättstallrik: Ta två matskedar bechamelsås och klicka ut i mitten av tallriken. Bred ut så att såsen bildar en cirkel i mitten av tallriken.
  3. Placera med en slev den köttfärsbeklädda pastan på bechamelsåsen. Smula över krutonger och riv över parmesanost. Ät genast!