Falsk lasagne

Falsk lasagne
Foto: Maria Riazzoli
Dante Zia
Dante Zia

Falsk lasagne

0

24 ingredienser

2.5 h

"Den här rätten skapade jag när jag och min bror Oscar var smått bakfulla en regnig dag i Stockholm. Vi var båda lasagnesugna, men saknade lasagneplattor hemma. Dagen innan hade jag gjort en grymt god köttfärssås, och i skafferiet fanns både mjöl och mjölk. Sagt och gjort, jag värmde på köttfärssåsen, lagade en béchamelsås och gjorde krutonger på två gamla brödskivor. Min brors recension var kort men koncis: buonissimo." /Dante

Ingredienser

portioner

Köttfärssås

  • 0,5 dl olivolja
  • 3-4 stjälkselleri, finhackade [100 g]
  • 1-2 gula lökar, finhackad [100 g]
  • 1-2 morötter, finhackad
  • 150 g pancetta
  • 1 dl vitt vin (torrt)
  • 4 ansjovisfiléer
  • 200-300 g fläskfärs (eller salsicciafärs)
  • 3 buljongtärningar (ox/kalv)
  • 400 g passerade tomater
  • 400 g konserverade körsbärstomater
  • 400 g blandfärs
  • 2 dl vatten
  • 2-3 tsk salt
  • 1 msk strösocker

Bechamelsås

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk parmesanost
  • 0,5 tsk salt
  • vitpeppar, färskmalen (några drag med kvarnen)
  • 1 tsk muskot, riven

Surdegskrutonger

  • 2 skivor surdegsbröd
  • 0,5 dl olivolja

Servering

  • parmesanost, riven
  • 400 g paccheri (eller annan kort, god pasta)

Gör så här

  1. Köttfärssås
  2. Går utmärkt att göra dagen innan! Och här kommer det bli köttfärssås över som du antingen kan frysa in eller använda de nästkommande 2-3 dagarna.
  3. Fräs pancettan tillsammans med de tre kusinerna: selleri, gullök och morot. Fräs på medelhög värme i 10 minuter tills grönsakerna blivit karamelliserade och fått färg.
  4. Häll på det vita vinet och lägg i anjovisfiléerna. Låt vinet koka in, det borde ta typ 3-4 minuter. Sänk temperaturen till medelhög. Lägg i nötfärsen, tomaterna (passerade + körsbärs), vattnet och buljongtärningarna.
  5. Låt puttra med lock i minst 2 timmar. Smaka av med salt och socker.
  6. Dela krutongerna i kuber och stek i olivolja i en stekpanna på medelhög värme tills de fått rejält med färg.
  7. När köttfärssåsen är färdig kokar du upp pastavatten. Ca 3 liter med 30g salt. Släng i pastan när det kokar.
  8. Bechamelsås
    Smält smör i en kastrull. Häll i en skvätt (1-2 msk) mjölk i smöret så att det kyls ned något. Vetemjölet får större effekt då.
  9. Tillsätt mjölet och vispa ihop till en jämn, tjock massa.
  10. Häll i mjölken. Låt koka upp under ständig omrörning tills den tjocknar. Ta bort från plattan.
  11. Vänd ner färskriven parmesanost & muskotnöt. Smaka av med salt och vitpeppar.
  12. Servering
    När pastan är al dente, häll av och vänd ner i köttfärssåsen.
  13. I en djup huvudrättstallrik: Ta två matskedar bechamelsås och klicka ut i mitten av tallriken. Bred ut så att såsen bildar en cirkel i mitten av tallriken.
  14. Placera med en slev den köttfärsbeklädda pastan på bechamelsåsen. Smula över krutonger och riv över parmesanost. Ät genast!