Falafel med tabbouleh, tahinisås och hummus

Falafel med tabbouleh, tahinisås och hummus
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor Kökets middag
Tareq Taylor Kökets middag

Falafel med tabbouleh, tahinisås och hummus

3

35 ingredienser

Hemgjord nyfriterad falafel slår det mesta. I Jerusalem står det falafelförsäljare i praktiskt taget vartenda gathörn, men här hemma är det oftast bäst att laga den själv. Frysvarianten i mataffären är tyvärr långt från originalet. Glöm inte att kikärtorna ska blötläggas i minst 12 timmar i förväg.

Ingredienser

portioner

Falafel

  • 500 g torkade kikärtor
  • 1-2 gröna chilifrukter (spansk peppar)
  • 3 dl färsk bladpersilja, grovt hackad
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk salt
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • solrosolja, till fritering

Tabbouleh

  • 1 dl bulgur (fint, ej grovt)
  • 4 tomater (stora)
  • 4 salladslökar
  • 3 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 3 dl färsk mynta, hackad
  • 2 krm malen kanel
  • 2 krm malen kryddpeppar
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
  • 2 citroner, färskpressad saft
  • 4-5 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 dl granatäpplekärnor

Hummus

  • 500 g torkade kikärtor
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 gröna chilifrukter (spansk peppar)
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • 3 citroner, färskpressad saft
  • ca 2 dl tahinipasta, ljus
  • 1 tsk salt
  • ca 3 dl vatten från kikärtskoket

Tahinisås

  • 0,5 dl tahinipasta, ljus
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 citron, färskpressad saft
  • 1 krm salt

Till servering

  • grönsaker som tomat, gurka och lök i bitar

Gör så här

  1. Falafel
    Blötlägg kikärtorna i minst 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet.
  2. Skölj chilin och hacka den. Skala lök och vitlök och finhacka båda.
  3. Blanda kikärtor, chili, lök och vitlök samt persilja. Mixa i omgångar i matberedare eller mal två till tre gånger i köttkvarn till en jämn och fin smet. Se till att det inte finns några stora kikärtsbitar kvar. Om smeten är för torr, tillsätt lite vatten och mixa igen. Den ska vara tillräckligt fast för att kunna formas, men får inte vara för torr.
  4. Krydda smeten med salt, spiskummin och sesamfrön och låt den sedan stå till sig i cirka 15 minuter.
  5. Tillsätt bikarbonat och bakpulver ungefär 10 minuter innan friteringen. Blanda väl. Forma smeten till bollar stora som köttbullar – själv brukar jag forma dem till avlånga »järpar« med hjälp av två matskedar.
  6. Värm rejält med olja i en stor kastrull tills den är cirka 170 grader. Fritera falafeln i omgångar i cirka 4 minuter – det är viktigt att de är genomstekta. Dela en av dem och se efter så att den är genombakad och inte kladdig i mitten.
  7. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av lätt på hushållspapper.
  8. Tabbouleh
    Blötlägg bulgurvetet i kallt vatten i cirka 5 minuter.
  9. Tärna tomaterna fint. Skär salladslökarna i strimlor.
  10. Skölj bulgurgrynen under rinnande vatten och låt sedan rinna av ordentligt.
  11. Lägg bulgurn i en stor skål och tillsätt tomater, salladslök, persilja, mynta, kryddor, citronsaft, olja och salt. Blanda försiktigt.
  12. Vänd ner granatäppelkärnorna strax före servering och smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
  13. Hummus
    Blötlägg kikärtorna i kallt vatten med 1 tsk bikarbonat kvällen innan. Låt stå över natten.
  14. Häll av blötläggningsvattnet, skölj kikärtorna och koka dem sedan i rikligt med nytt vatten tillsammans med ytterligare 1 tsk bikarbonat på låg värme i cirka 1 timme. Ta bort skummet som bildas med en sked och tillsätt mer vatten om det behövs. Det får inte koka torrt. Låt kikärtorna svalna i kokvattnet.
  15. Skala och pressa vitlöksklyftorna och mixa dem tillsammans med chili, persilja och citronsaft.
  16. Häll av det mesta vattnet från kikärtorna, men spara lite att späda med. Ta undan några hela kikärtor och mixa resten tillsammans med lite av kokvattnet i några minuter till en slät kräm. Tillsätt det mixade, tahini och salt. Smaka av med mer salt om det behövs och eventuellt mer citronsaft. Om hummusen blir för tjock kan den tunnas ut med lite av kokvattnet från kikärtorna.
  17. Lägg upp hummus på en tallrik. Garnera med de hela kikärtorna och ringla över olja. Toppa med hackad persilja och lite paprikapulver.
  18. Tahinisås
    Vispa ihop alla ingredienser i en bunke. Häll upp i en skål. Klar att servera!
  19. Servera falafeln med tabbouleh, tahinisås, hummus och grönsaker.