Falafel med äppel- och fänkålssallad

koket.se
Falafel med äppel- och fänkålssallad
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Falafel med äppel- och fänkålssallad

19 ingredienser

Hemgjord falafel gjord från grunden serverad i stora libabröd, krämig yoghurt och en krispig och fräsch sallad på äpple och fänkål i citrusdressing.

läs mer
Annons
Falafel med myntasås_01

Tips från ViktVäktarna

Testa ViktVäktarnas smarta recept på falafel med myntasås!

Läs mer

Se Adam Thulin laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Falafel

  • 250 g torkade kikärtor, blötlagda minst 12 timmar
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 3 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron, finrivet skal
  • salt
  • olja, till fritering

Äppel- och fänkålssallad

  • 1 gul lök
  • 0,5 fänkål
  • 1 grönt äpple
  • 0,5 citron, saften
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 dl valnötter, grovhackade

Till servering

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • libabröd
  • färsk persilja

Gör så här

  1. Skala, halvera och skiva löken tunt. Lägg i en skål med isvatten. Ansa, halvera och skär fänkålen tunna skivor. Dela, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor. Lägg fänkål och äpple i isvattnet. Låt ligga i vattnet medan du fortsätter med resten.
  2. Skala och grovhacka lök och vitlök.
  3. Häll av kikärtorna.
  4. Mixa samtliga ingredienser som ska vara i falafeln i en matberedare till en slät kräm. Smaka av med salt.
  5. Värm olja i en kastrull till 180 grader. Forma bollar av smeten med sked eller för hand.
  6. Fritera dem i omgångar i oljan. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
  7. Häll av de blötlagda grönsakerna, låt rinna av väl. Blanda med citronsaft, rapsolja, salt och valnötter.
  8. Rör ihop yoghurten med rapsolja och salt.
  9. Servera falafel i bröd tillsammans med sallad, yoghurt och färsk persilja.