Falafel med äppel- och fänkålssallad
Falafel med äppel- och fänkålssallad
19 ingredienser
Hemgjord falafel gjord från grunden serverad i stora libabröd, krämig yoghurt och en krispig och fräsch sallad på äpple och fänkål i citrusdressing.
Se Adam Thulin laga receptet

Ingredienser
Falafel
- 250 g torkade kikärtor, blötlagda minst 12 timmar
- 0,5 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 3 dl färsk bladpersilja, hackad
- 3 tsk malen spiskummin
- 2 tsk bakpulver
- 1 citron, finrivet skal
- salt
- olja, till fritering
Äppel- och fänkålssallad
- 1 gul lök
- 0,5 fänkål
- 1 grönt äpple
- 0,5 citron, saften
- 2 msk kallpressad rapsolja
- 1 dl valnötter, grovhackade
Till servering
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 msk kallpressad rapsolja
- libabröd
- färsk persilja
Gör så här
- Skala, halvera och skiva löken tunt. Lägg i en skål med isvatten. Ansa, halvera och skär fänkålen tunna skivor. Dela, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor. Lägg fänkål och äpple i isvattnet. Låt ligga i vattnet medan du fortsätter med resten.
- Skala och grovhacka lök och vitlök.
- Häll av kikärtorna.
- Mixa samtliga ingredienser som ska vara i falafeln i en matberedare till en slät kräm. Smaka av med salt.
- Värm olja i en kastrull till 180 grader. Forma bollar av smeten med sked eller för hand.
- Fritera dem i omgångar i oljan. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
- Häll av de blötlagda grönsakerna, låt rinna av väl. Blanda med citronsaft, rapsolja, salt och valnötter.
- Rör ihop yoghurten med rapsolja och salt.
- Servera falafel i bröd tillsammans med sallad, yoghurt och färsk persilja.