Separera broccolins huvud från stammen. Skala stammen och riv den grovt på ett rivjärn.
Skär buketterna väldigt tunt eller pulsera dem snabbt i en matberedare tills det liknar ris.
Skala schalottenlöken.
Riv äpple grovt på ett rivjärn och lägg ner alltsamman i en skål med isvatten.
Skär schalottenlöken tunt, gärna på en mandolin. Lägg i isvatten så att det blir krispigt.
Strimla kålen och marinera den med en skvätt olivolja och salt.
Skär chili samt persilja tunt.
Dressing
Skala och skär vitlöken tunt.
Stek vitlök och valnötter i olivolja på medelvärme tills vitlöken har fått en lätt gyllenbrun färg.
Mixa valnötterna och vitlöken tillsammans med parmesanost, ansjovisfiléer, citronsaft, finrivet citronskal och kallt vatten till en helt slät dressing.
Smaka av med nymald svartpeppar och eventuellt lite salt efter behag.
Servering
Lyft upp de isade grönsakerna från vattnet och slunga dem hastigt i en salladsslunga.
Blanda grönsakerna med broccoli, grönkål, chili, persilja, quinoa och rikligt med dressing.
Toppa salladen med lite extra valnötter och eventuellt lite brödkrutonger.