Experten: Så får du godast kaffe

Giovanni Masturzo kan närmast beskrivas som en kaffeguru. I över 30 år har han varit med och utvecklat kaffetrenden i Sverige. Här berättar han om knepen som gör ditt kaffe till en ännu mera magisk upplevelse.

Vad är hemligheten bakom den perfektalatten?

– Caffè Latte görs ofta på en dubbel espresso och sedan ångad mjölkmotsvarande 2/3 av den total mängden. Detta är bara en tumregel,för det är ju den individuella smaken som bör styra. Utgångpunktennär man skall göra den perfekta latten är att all utrustning mananvänder skall vara ren. Espresson skall göras av färska ochnymalda bönor. Mjölken skall vara färsk och kylskåpskall, gärna medlite högre fetthalt. Under uppvärmningen ska mjölken för att göraden så krämig som möjligt. Mjölken bör inte bli varmare än 50-55grader och får inte överstiga 65 grader. När man avnjuter en latteskall man inte behöva blåsa på den för att kyla ner den.

Hur får man crema på sin espresso?
– Creme är den skumbädd som lägger som en lock över en riktig godespresso. Crema är cellulosa och protein som finns i kaffebönan somfrigörs när man har ett bryggtryck på över 4 bar. För den som intehar en espressomaskin som kan skapa en bryggtryck på över 4 bar kanman göra sin egen creme med hjälp av en skummare eller en litenvisp. Genom att ta en liten del espressokaffe och vispa elleralternativt använda skummaren kan du skapa en fin och tjock cremesom du sedan lägger som ett lock över din espresso.

Varför är hela bönor ”bättre” änfärdigmalt?
– I en kaffeböna finns hundratals aromer. Det finns ingenförpackning i världen som kan förpacka kaffebönans alla aromer såbra som kaffebönans egna skal. Genom att mala hela bönor direktinnan kaffet skall bryggas får du inte bara en rikare och färskaresmak, du får även uppleva doftarna av nymalt kaffe. Dessutom kan duenkelt anpassa malningen efter behov, bryggare eller den bryggmetodsom passar just dig bäst.

Hur piffar man upp en kopp bryggkaffe?
– Det finns många sätt att piffa upp kopp bryggkaffe! Varför inteavnjuta din kopp kaffe i glatt sällskap och med en liten bit mörkchoklad till. Den som har svårt med kaffesmaken eller är”nybörjare” kan gärna piffa upp sin kaffe med olika smaker påsyrups. Varför inte testa någon av kaffedrinkarna på köket.se.

Varför smakar kaffe bittert ibland?
– Att kaffe smakar bittert beror framförallt på vilka bönor mananvänder samt rostning. Även valet av bryggmetod kan spela roll.Hårdare rostning tenderar att skapa en bittrare smak

Fler tips!