Ernsts vilda julkorv med smak av örter, ingefära och porter

Ernsts vilda julkorv med smak av örter, ingefära och porter
Foto: Mikael Göransson

Det behöver inte vara komplicerat att göra egen julkorv. Här bjuder Ernst på sitt goda recept med både vildsvin och älg, smaksatt med ingefära, färska örter och porter.

Tips! Om du inte äter korven direkt, frys då in den rå. Hållbarheten i frys är ca 6 månader.​

6 december 2017

Du behöver

  • 500 g älgfärs
  • 500 g vildsvinsfärs
  • 80 g lardo eller späck, fint hackad eller grovt malen
  • 1 lök
  • 5 potatisar, kokta
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rökt chilipulver
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 kruka oregano
  • 0,5 kruka persilja
  • 1 citron, skalet
  • 1 tsk färsk ingefära
  • 1 msk potatismjöl
  • 2-3 dl porter
  • 4-5 dl utspädd köttbuljong
  • ca 3 m fjälster

Rimblandning

  • 2 delar salt
  • 1 del socker
  • 1 citron, skalet
  • lagerblad

Gör så här

  1. Förbered fjälster och enligt instruktionerna på förpackningen. Placera korvhorn i en spritspåse. Trä på fjälster på korvhornet.
  2. Lägg färserna och lardo i en bunke eller hushållsassistent med blandarvinge.
  3. Riv kokt potatis och lök på den grova sida på ett rivjärn. Riv ingefära och vitlök fint. Hacka örterna, riv skalet av en citron.
  4. Blanda alla fasta ingredienser inklusive potatismjölet med buljong och öl. Det är vätskan som styr konsistensen på korvsmeten. Blanda smeten snabbt i matberedare med vinge eller för hand, och fyll spritspåse med tillhörande korvhorn och fjälster.
  5. Tryck ut korv, snurra och knyt. Tänk på att inte fylla fjälstret för mycket, då kan det blir en korvexplosion.
  6. Blanda ihop 2 delar salt och 1 del socker. Skär av skalet av en citron och lägg ner tillsammans med lagerblad i socker- och saltblandningen. Rimma 2-3 timmar och skölj av korvarna.
Kommentera receptet

Fler goda recept