Ernsts skördewok
Ernsts skördewok
19 ingredienser
45 min
Nudelwok med torsk och räkor samt säsongens skörd från Ernsts köksträdgård med kål, mangold och purjo. Variera gärna grönsaker i woken efter säsong.
Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

Ingredienser
- 200 g äggnudlar
- 200 g stekfläsk, strimlat (eller bacon)
- 1 purjolök, strimlad (eller salladslök)
- 3 klyftor vitlök, grovhackade
- 4 msk rapsolja
- 200 g mangold, stammarna hackade och bladen sparade
- 200 g svartkål, grovhackad
- 200 g rosenböna, grovhackade (eller haricots verts eller annan böna)
- 200 g vitkål, grovt strimlad (eller annan kål)
- 1 citron, färskpressad saft
- 3 msk honung
- 4 msk soja (ljus thai svampsoja)
- 1-2 tsk sambal oelek
- 1 msk sesamolja
- 1 dl vatten
- 200 g torskfilé, skuren i grova bitar
- 100 g skalade räkor
- färsk dill, grovhackad
- ev ätbara blommor, till garnering (t ex krasse)
Gör så här
- Blötlägg äggnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och låt dem rinna av.
- Hetta upp en stor wokpanna på hög värme och fräs fläsket tills fettet börjar släppa. Tillsätt purjolök och vitlök och fräs i några minuter till.
- Tillsätt rapsolja, mangoldstammar, svartkål, rosenkål och vitkål. Woka ca 5 minuter under omrörning tills grönsakerna är mjuka men fortfarande krispiga.
- Smaksätt med citronsaft, honung, soja och sambal oelek. Rör om väl och smaka av med mer syra eller hetta om det behövs.
- Strö över mangoldbladen och sesamolja och blanda försiktigt. Lägg i nudlarna och späd med lite vatten om det är för torrt.
- Lägg i torsken och rör om försiktigt så att fisken inte går sönder. Låt woken sjuda i några minuter tills fisken är tillagad.
- Ta woken från värmen och lägg i räkorna. Låt dem bli varma i eftervärmen, får de koka med i woken blir de sega.
- Strö över dill och eventuella krasseblommor.