Ernsts falafeltallrik

NYHET
Ernsts falafeltallrik
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts falafeltallrik

30 ingredienser

1 h

Ernst bjuder in till falafelfest med denna magiskt goda falafeltallrik. Hemgjord falafel, en sval fetaostsås, örtdoftande bröd och krispig sallad blir bästa smakkompisar på denna tallrik. Underbar sommarmat!

Ingredienser

portioner

Falafel

  • 250 g kikärtor, blötlagda minst 8 timmar, gärna 24 timmar
  • 4 salladslökar (eller 2 knipplökar)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk fänkålsfrö, mortlad
  • 1 kruka persilja
  • 1 tsk bikarbonat
  • salt (efter smak)
  • 2 tsk chiliolja (eller färsk chili efter smak)
  • vatten (vid behov)

Fetaostsås

  • 150 g fetaost
  • 0,5 dl vatten, iskallt
  • 1 msk honung
  • 4-6 färska salviablad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Örtbröd

  • 1 färdig pizzadeg (på rulle)
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe oregano
  • salt (efter smak)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja

Sallad

  • 1 fänkål, tunt hyvlad (spara fänkålsdillen till garnering)
  • 200 g haricots verts
  • 300 g tomat (gärna olika färger)
  • 1 kruka persilja
  • 0,5 citron (saften)
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Falafel

  1. Blötlägg kikärtorna i minst 8 timmar, gärna 24 timmar.
  2. Mixa salladslök, vitlök och mortlade fänkålsfrön grovt. Tillsätt kikärtor, persilja, bikarbonat, salt och chiliolja. Mixa tills du får en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite vatten om smeten är för torr.
  3. Använd en sked för att forma smeten till äggformade bollar.
  4. Hetta upp olja i en fritös eller djup panna till 180°C. Fritera falafeln i omgångar i cirka 3-4 minuter per sida, tills de är gyllenbruna och genomstekta. Fyller du fritösen/pannan med för många falafel åt gången kommer det ta lite längre tid då oljan kyls ned.
  5. Låt dem rinna av på ett galler eller på papper.

Fetaostsås

  1. Mixa fetaost, iskallt vatten, honung, salvia, salt och peppar. Mixa tills såsen är slät och krämig. Justera kryddningen efter smak.

Örtbröd

  1. Sätt ugnen på 275 grader.
  2. Knåda den färdiga pizzadegen lätt. Hacka persilja, oregano, vitlök och salt tillsammans för att skapa en örtblandning. Blanda med olivoljan.
  3. Tryck försiktigt med fingrarna för att skapa gropar i degen, likt en focaccia, och täck brödet med örtoljan.
  4. Grädda brödet i 10-12 minuter, eller tills det är gyllene.

Sallad

  1. Hacka tomaterna grovt.
  2. Skär ner stjälken på fänkålen tunt, mandolina resten. Spara fänkålsdillen till garnering.
  3. Blanda fänkål, haricot verts, tomater och persilja. Pressa över citronsaft och ringla över honung och olivolja. Krydda med salt och peppar. Blanda väl.

Servering

  1. Lägg upp salladen på ett fat, placera brödet runt om och falafeln på salladen. Toppa med fetaostsåsen och garnera med fänkålsdill.

Ha alltid ett lock nära till hands när du friterar!