Kålsallad med äpple och rökt bog

Kålsallad med äpple och rökt bog
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kålsallad med äpple och rökt bog

19 ingredienser

30 m

Ljummen kålsallad med äpple och rökt bog, Ernst Kirchsteigers recept. Gott till julbordet!

Ingredienser

portioner

dressing

  • 2 äpplen, tärnade
  • 0,5 msk malen kanel
  • 1,5 dl rörsocker [ca beror på äppelsort]
  • 1 citron, saft och zest
  • 200 g rökt bog, strimlad (fräs i rapsolja separat)

Grönkålsblandning

  • 6 blad grönkål
  • 12 brysselkål
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 3 msk rörsocker
  • vitpeppar (efter smak)
  • 1 dl vatten

Rödkålsblandning

  • 0,5 blomkål, skivad
  • 0,25 rödkål, strimlad
  • 1 fänkål, skivad
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • vitpeppar (efter smak)
  • 3 msk vatten
  • 1 apelsin, saften

Gör så här

Dressing

  1. Skär äpplena i tärningar. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och koka ihop tills det blivit tjockt som äppelmos. Tag av spisen och låt svalna.

Grönkålsblandning

  1. Ta bort stjälken (mittpartiet) från grönkålen och bryt ner bladen. Ansa brysselkålen genom att skära bort botten och skala av yttersta lagret (spara dessa till garnering). Dela sedan brysselkålen mitt itu. Skär löken i klyftor.
  2. Lägg smöret i stekpannan och fräs kålen och löken tillsammans med råsocker och vitpeppar i ca 5 minuter. Slå till sist i vattnet och låt det ånga igenom kålen ordentligt. Tag av från plattan och fortsätt nu med rödkålsblandningen.

Rödkålsblandning

  1. Skär bort roten från rödkolen och skala av bladen (ca 1/3 rödkålsblad). Bryt sedan rödkålen med händerna. Skiva blomkålen i tjocka skivor. Skär fänkålen i skivor. Lägg i smör i stekpannan och fräs kålen några minuter.
  2. Tillsätt nu vinäger, vitpeppar och saften från en apelsin. Fräs i några minuter tills kålen blivit mjuk. Ta av från plattan.
  3. Blanda nu båda kålblandningarna i en stor skål. Ta nu dressingen och ringla över kålsalladen.
  4. Fräs den strimlade bogen i lite rapsolja och lägg ut över den färdiga salladen. Servera!