Fransk chokladkola med flingsalt

Fransk chokladkola med flingsalt
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Fransk chokladkola med flingsalt

51

8 steg att laga

10 ingredienser

45 min

En syndigt god chokladkola med både sötma, syra, sälta. Receptet räcker till cirka 20 st chokladkolor.

*Kulprovet är ett sätt att testa om knäck och kola är färdig. Kan man klicka en liten bit massa i kallt vatten och sedan rulla den till en kula så är kolan färdig.

Se fler recept från

Jul med Ernst


Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 3 msk honung
  • 1 dl sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • citron, zest
  • flingsalt
  • ev florsocker

Gör så här

  1. Blanda smör, grädde, socker och kakao, honung och sirap i en kastrull.
  2. Koka försiktigt under omrörning i ca 35 min tills massan klarar kulprovet*.
  3. Tillsätt vaniljsockret.
  4. Häll i smeten i en form med bakplåtspapper.
  5. Riv över citronzest, det yttersta på citronen och till sist flingsalt.
  6. Låt stelna.
  7. Skär bitar av kolan ca 3x2 cm stora och pudra lite florsocker på för att minimera risken att de kladdar ihop.
  8. Du kan också slå in kolorna i fint, glatt papper.