Epoissekräm med fikonmarmelad och briochekrisp

NYHET
Epoissekräm med fikonmarmelad och briochekrisp
Foto: TV4
Lukas Berglund
Lukas Berglund

Epoissekräm med fikonmarmelad och briochekrisp

14 ingredienser

Det här är ingen vardagdessert, utan något du gör när du verkligen vill imponera på någon. Då Epoisse är en dyr ost går det bra att byta ut den mot talleggio eller någon annan kittost. Jag anser inte att man ska följa exakta mått på alla ingredienser i fikonkompotten, utan gå på känsla och smak. / Lukas

Ingredienser

Epoissekräm

  • 1 epoisse (à ca 250 g)
  • 0,5 dl vispgrädde
  • salt

Fikonkompott

  • 5 färska fikon
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk balsamvinäger rosé
  • 3 msk portvin
  • rosépeppar, rostad och malen
  • färsk timjan
  • vatten
  • salt
  • citron

Brödkrisp

  • briochebröd
  • olja

Gör så här

Epoissekräm

  1. Skär ett helt hjul epoisse i bitar och värm det med grädde i en kastrull till cirka 60 grader så att osten smälter.
  2. Sila av skalen och smaka upp me salt
  3. Ner i spritspåse och häll sedan Epoisse-krämen i en varm sifon som är ungefär lika varm som krämen. För 30 cl räcker en patron gas. Skaka om sifonen och prova att spruta ut såsen på en tallrik för att kolla så att den har en fluffig konsistens, är den ännu inte fluffig så skaka om sifonen några gånger.

Fikonkompott

  1. Skär ner fikonen och koka det med rosévinäger, portvin, socker, vatten, rostad rosépeppar och timjan i ungefär 1 timme tills de tjocknat till.
  2. Passera genom sil och smaka upp med salt, rosévinäger, socker och citron

Brödkrisp

  1. Skär brioche bröd så tunt det går och lägg sedan på inoljat bakplåtspapper mellan 2 galler i ugnen. Rosta i ugnen i ungefär 20 minuter på 140 grader tills det blir krispigt.
  2. Lägg upp på tallrik och garnera med siktad rosépeppar och timjanblad