Entrecôte med smörstekt gnocchi och snabb bearnaisesås

koket.se
Entrecôte med smörstekt gnocchi och snabb bearnaisesås
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Entrecôte med smörstekt gnocchi och snabb bearnaisesås

26 ingredienser

45 min

En riktigt lyxig och lättlagad helgmiddag med kött stekt till perfektion tillsammans med en snabb bea och krispigt stekta potatisgnochhi. Tips! Bearnaisen görs på olja och kan därmed förberedas i god tid och förvaras i kyl fram till servering.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g entrecôte
  • 1 klyfta vitlök
  • 3-4 kvistar färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Smörstekt gnocchi

  • 400 gnocchi, kyld
  • 0,5-1 msk färsk timjan, finhackad
  • 25 g smör
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Haricots verts i citronsmör

  • 150 g haricots verts
  • 1 msk smör
  • 0,5 citron, rivet skal + citronsaft
  • salt

Snabb bearnaise

  • 1 ägg
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1 tsk vitvinsvinäger, el rödvinsvinäger
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,25 tsk salt
  • 1 msk färsk persilja, finhackad
  • worcestersås, några droppar
  • vitpeppar
  • cayennepeppar

Garnering

  • parmesanost, riven
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Lägg ägg (både gula och vita), dijonsenap, vinäger, salt och olja i en bunke.
  2. Tillsätt oljan, till en början droppvis och därefter i en tunn stråle, under konstant vispning.
  3. Rör i torkad dragon, finhackad persilja, worcestersås, en knivsudd vitpeppar och en knivsudd cayennepeppar. Smaka av och ställ svalt.
  4. Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen. Häll av.
  5. Smörstek gnocchin i en stekpanna i rikligt med smör tills de blir gyllene. Vänd ner färsk timjan. Salta och peppra.
  6. Salta köttbitarna och stek dem till att börja med i olja. Ha i en klick smör, en krossad vitlök och timjan mot slutet och ös köttbitarna. Köttets innertemperatur ska vara 54-55 grader.
  7. Ta upp och låt vila 4-5 minuter innan det skärs upp.
  8. Koka haricots verts 2-3 minuter i saltat vatten. Häll av och vänd ned smör, rivet citronskal, lite citronsaft och flingsalt.
  9. Servera den perfekt stekta entrecôten med den smörstekta gnocchin och den fantastiskt goda och snabblagade bearnaisesåsen.
  10. Garnera med riven parmesan och färsk timjan.