Enkel nudelwok

Enkel nudelwok
Foto: Helén Sahlstrand

Enkel nudelwok

Av: Gustav Johansson, Helén Sahlstrand

19 ingredienser

30 m

Recept av Gustav Johansson och Helén Sahlstrand från boken Vego i Världsklass.

One planet plate

ONE PLANET PLATE

Detta recept ger 0,5 kg CO2e per portion.

Ingredienser

portioner

Tofu och woksås

  • 400 g fast tofu
  • 3-4 klyftor vitlök (ekologiska)
  • 30 g färsk ingefära, riven
  • 5 msk japansk soja
  • 2 msk vatten
  • 1,5 msk sesamolja (ekologisk)
  • 2 msk sriracha
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 msk ljus sirap (eller honung)
  • 1 msk majsstärkelse

Woken

  • 400 g äggnudlar (ekologiska eller vetenudlar)
  • 2 morötter (stora ekologiska)
  • 1 rödlök (stor ekologisk)
  • 150 g färsk vitkål
  • 1 röd paprika
  • 300 g sojabönor (frysta och tinade)
  • rapsolja (ekologisk till stekning)

Servering

  • 100 g salta jordnötter
  • 1 kruka färsk koriander (kan uteslutas)

Gör så här

Tofu och woksås

  1. Torka av tofun med lite hushållspapper. Skär därefter tofun i 1,5 cm stora tärningar.
  2. Skala och riv vitlöken. Vispa ihop vitlök, riven ingefära, soja, vatten, sesamolja, srirachasås, limesaft, sirap/honung och majsstärkelse i en skål.
  3. Lägg tofubitarna i en skål tillsammans med 1 dl av woksåsen. Blanda om, så att det kommer ordentligt med woksås på alla tofubitar. Ställ resten av woksåsen åt sidan.

Woken

  1. Koka nudlarna enligt instruktionerna på paketet. Skölj av med kallvatten så att de inte klibbar ihop. Ställ nudlarna åt sidan.
  2. Skala och strimla morot och rödlök. Strimla också kål och paprika.
  3. Stek tofun tillsammans med den marinad som den legat i. Stek på medelhög värme tills marinaden absorberats av tofun och denna börjat bli knaprig på ytan. Ställ tofun åt sidan.
  4. Hetta upp en wok- eller stekpanna med lite olja så att den blir riktigt varm. Stek grönsakerna på hög värme, så att de får lite stekyta.
  5. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av.
  6. Häll ner tofu, bönor, nudlar och woksås i stekpannan. Rör om någon minut så att allt blandas och blir varmt och så att woksåsen tjocknar och fäster på grönsakerna.

Servering

  1. Toppa med hackade jordnötter och färsk koriander. Servera direkt!