Enkla citronrutor

158 röster
50 m
20 bitar
Enkla citronrutor
Foto: Simona Muntean

Den söta mördegen tillsammans med den friska och syrlig citronfyllningen gör dessa citronrutorna till en perfekt kaka att njuta av till fikat. Enkla, snabba och försvinnande goda!

Visa mer
50 m
20 bitar

Du behöver

Mördeg

  • 3,25 dl vetemjöl
  • 1,25 dl florsocker
  • 115 g smör, normalsaltat och rumstempererat

Citronfyllningen

  • 0,5-1 msk citronskal
  • 1,5 citron, saften
  • 4 ägg
  • 3,75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl

Servering

  • florsocker (att sikta över den färdiga kakan)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form som är ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Mördeg
    Mät upp vetemjöl och florsocker i en stor skål och blanda väl.
  3. Tillsätt smöret och blanda till en smulig deg. Pressa ut degen i botten på formen i ett jämnt lager och förgrädda i 15 minuter.
  4. Citronfyllningen
    Vispa samman alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
  5. Häll smeten över den delvis bakade kakan och baka i ytterligare 25 minuter, eller tills fyllningen har stelnat.
  6. Servering
    Kyl kakan helt, skär sedan upp i rutor och sikta över florsocker innan servering.
Kökets dryckesbrev

laddar fler recept...

Laddar fler recept...