Enkel rabarberkladdkaka

Enkel rabarberkladdkaka
Foto: Frida Hammar

Enkel rabarberkladdkaka

Av: Clara Lidström och Annakarin Nyberg

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

30 m

Den här ljuvliga kladdkakan med rabarber blir snabbt en riktig fikafavorit!

Ingredienser

portioner kaka
  • 150 g smör
  • 2,5 dl ljust muscovadosocker
  • 3 ägg
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl vetemjöl
  • 1-2 stjälkar rabarber (3 dl skivade rabarber)
  • 100 g vit bakchoklad

Till pajformen

  • 1 msk smör
  • 3 msk ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull på spisen. Be en vuxen om hjälp.
  3. Häll muscovadosockret i smöret och rör om med en slev.
  4. Knäck äggen i kastrullen.
  5. Krossa kardemummakärnorna ordentligt i en mortel.
  6. Rör ner kardemumma och mjöl i kastrullen. Rör om till en slät smet.
  7. Smörj en form med 1 msk smör med hjälp av ett hushållspapper.
  8. Häll i ströbrödet och vicka på formen så att ströbrödet fastnar i smöret. Häll ut ströbrödet som blir över.
  9. Ta fram en skärbräda och en kniv. Skär rabarberstjälkarna i 1 centimeter tjocka skivor. Lägg dem i pajformen.
  10. Häll smeten över rabarberskivorna.
  11. Riv chokladen på ett rivjärn och strö över smeten.
  12. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter. Be en vuxen om hjälp med att sätta in och ta ut kakan.
  13. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.