Enkel pastadeg

koket.se
Enkel pastadeg
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Enkel pastadeg

3 ingredienser

30 m

Hemgjord pastadeg är enklare än du tror att göra! Du behöver bara 2 ingredienser och lite tid.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • 600 g tipo 00 mjöl
  • 6 ägg (stora)
  • ev vetemjöl (till knådningen)

Gör så här

  1. Häll ut mjölet i en avlång hög på bordet. Gör en grop i mjölet med en mjölmur runtom. Gör en vallgrav i mjölmuren.
  2. Knäck äggen i gropen.
  3. Vispa in allt mjöl från den innersta muren till en jämn smet.
  4. Vänd in resten av mjölet med en degskrapa. Vänd runt degen med mjölet tills du har en mjuk smuldeg som känns fuktig.
  5. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt mjöl och arbeta in tills degen inte fastnar i arbetsbordet eller händerna.
  6. Skrapa av bordet och tvätta händerna. Börja knåda degen tills den känns elastisk.
  7. Dela i två delar. Plasta in den ena så den inte torkar.
  8. Kavla ut den andra degen med en kavel, eller i en pastamaskin, tills den är riktigt tunn. Man ska nästan se igenom degen.
  9. Låt degen ligga och torka tills den blir lite läderlik.
  10. Plasta in degen och låt ligga i ca 15 minuter.
  11. Rulla ut degen, vik ihop den och skär den i tagliatellebitar.
  12. Koka pastan i ca 30 sekunder.