Enkel majonnäs

Enkel majonnäs

6 ingredienser

20 m

"Att göra majonnäs är enkelt och dessutom kan du smaksätta den på massa olika sätt. Undvik att använda färre än 3 äggulor och tänk på att du kan spara majonnäs ett par veckor i kylen. Det är alltid lättare att slå en majonnäs om alla ingredienser har samma temperatur." /Niki Sjölund

viltplockat kokboken

Recept från boken "Vildpockat kokboken"

Ingredienser

portioner sats
  • 3 äggulor
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 5 dl neutral rapsolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Se till att bunken står stabilt så du slipper hålla i den, lägg gärna en disktrasa under.
  2. Blanda äggulor, vinäger och senap i bunken och vispa tills allt har blandats väl.
  3. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning.
  4. Blir majonnäsen för tjock kan du späda med någon matsked vatten för att sen fortsätta späda med olja. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skulle majonnäsen skära sig tar du en ny bunke, lägger i en äggula och vispar sönder den.
  6. Droppa sen försiktigt i den spruckna majonnäsen i äggulan under konstant vispning.