Enkel köttfärssås med spagetti

enkel köttfärsås
Foto: Lisalove Bäckman

Enkel köttfärssås med spagetti

Av: Annakarin Nyberg

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

20 m

Köttfärssås och spagetti är en rätt som alltid går hem hos barnen. Den här versionen är till och med så enkel att barnen själva kan laga den med lite hjälp.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g köttfärs (nötfärs eller blandfärs)
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk kinesisk soja
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater [1 tetra]
  • 1 krm strösocker
  • 300 g spaghetti
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala den gula löken. Lägg den på en skärbräda och skär bort roten med en vass kniv. Dela löken och hacka halvorna i små bitar. Be en vuxen om hjälp.
  2. Ställ en gryta på en platta och sätt på låg värme. Be en vuxen om hjälp. Lägg smöret i grytan och låt det smälta.
  3. Häll i den gula löken. Skala vitlöksklyftorna, lägg dem i en vitlökspress och pressa ner dem i grytan. Stek 3–4 minuter och rör om med en slev.
  4. Höj till medelvärme och lägg ner färsen i grytan. Använd en gaffel för att mosa den i mindre bitar. Stek färsen så att den får färg och stekyta.
  5. Tillsätt crème fraiche, soja, tomatpuré, krossade tomater och socker. Rör om med sleven och lägg på ett lock. Låt köttfärssåsen puttra på medelvärme.
  6. Koka spagettin så som det står på förpackningen att man ska göra. Be en vuxen om hjälp.
  7. Låt köttfärssåsen puttra tills spagettin är färdig. Salta, peppra och rör om med sleven. Nu är det klart att servera och äta!