Traditionella engelska scones
Traditionella engelska scones
9 ingredienser
Engelska scones tar man ut med kakmått och degen kavlas till skillnad mot svenska scones. De bakas av extra fint vetemjöl som har bakpulver tillsatt. I England serveras de med smör,jordgubbssylt och "clotted cream", en sorts syrad grädde. Vi byter ut den mot vanlig vispgrädde.
Ingredienser
- 225 g fint vetemjöl med bakpulver [ca 3,7 dl]
- 50 g smör
- 1,25 dl mjölk
- 1,5 msk strösocker
- 1 krm salt
Till pensling
- mjölk
Till servering
- 2 dl vispgrädde
- 20 g smör
- 1 dl jordgubbssylt
Gör så här
- Värm ugnen till 225 grader. Sikta mjölet genom en sil. Nyp ner fettet i mjölet så att det blir en grynig massa och rör ner socker och salt. Tillsätt mjölken, lite i taget och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en 2 cm tjock kaka och ta ut kakor med kakmått, 5 cm i diameter. Samla ihop den överblivna degen, kavla ut och ta ut nya kakor. Upprepa tills degen är slut. Lägg kakorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt, pensla med mjölk.
- Grädda sconesen i 12-15 minuter. Vispa grädden till skum, häll upp den och lingonsylten i skålar och lägg upp smöret. Servera sconesen nygräddade och gärna varma. Tips: Blir det mot förmodan scones över kan de inte sparas i rumstemperatur. Frys in dem och ljumma dem i ugn eller mikro före servering.