Sött möter salt och bittert i den här lilla aptitretaren med chèvrekräm i endiveblad toppad med fikonmarmelad.
Ingredienser
stycken
5-6 endiver
500 g färska fikon
1,5 dl strösocker
5 stjärnanis
1-2 msk balsamvinäger
3 förp chèvreost (á 180 g)
3 dl crème fraîche
2 dl valnötter, hackade
gräslök, finskurna
1 citron
salt
Gör så här
Skär av stjälken på endiverna och dra försiktigt av bladen så du får fina blad.
Lägg bladen i en bunke med vatten så att de blir krispiga.
Skär varje fikon i fyra klyftor.
Häll strösocker, en nypa salt och stjärnanis i en djup stekpanna. Ha värmen på medelhög värme tills sockret karamelliseras. Tillsätt fikonen och rör runt i karamellen. Sänk värmen och tillsätt balsamvinäger. Låt tillagas och rör runt tills marmeladen tjocknat. Ta bort stjärnanisen och låt marmeladen svalna.
Rör ihop chevrèost utan sitt skal med crème fraiche, smaka av med salt och lite citronskal.
Hacka valnötter fint och skär gräslöken fint. Lägg över endivebladen på en kökshandduk och låt vattnet rinna av.
Fyll varje blad med chevrèkräm, fikonmarmelad och toppa med hackade valnötter och gräslök.