En juldröm
En juldröm
24 ingredienser
3 h
Drömtårta med mjuk pepparkaka, vispad lingonpannacotta och knäck bräck blir en riktig dröm att njuta av när det närmar sig jul.
Ingredienser
Botten
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bikarbonat
- 3 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kardemumma (eller mortlad)
- 1 tsk malen nejlika
- 3 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk gräddfil
- 2 msk lingonsylt
Smörkräm
- 125 g smör, rumsvarmt
- 2,5 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 äggulor
Vispad lingonpannacotta
- 3 gelatinblad
- 5 dl grädde
- 2 dl lingon, tinade
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Knäck bräck
- 10 karameller, hårda kolakarameller
- 1 dl sötmandel, hackad med skal
Servering
- pepparkaka, krossade
- lingonpulver
- färska örter
Gör så här
Botten
- Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
- Mät upp alla torra ingredienser och sikta ner dessa i en skål.
- Vispa ägg och socker luftigt och vitt i en annan bunke.
- Tillsätt de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd ner till en jämn smet. Vänd därefter ner gräddfilen och lingonsylten.
Miniformat på rulltårtan
- Grädda smeten i två omgångar, det vill säga häll hälften av smeten på en plåt med bakplåtspapper och bred ut den i ett tunt lager över hela plåten. Grädda mitt i ugnen i 2–3 minuter.
Klassisk storlek på rulltårtan
- Häll hela smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
- Ta ut kakan och strö lite strösocker på ovansidan. Lägg ett bakplåtspapper över botten och vänd upp och ner på den. Dra av bakplåtspappret.
- Låt botten svalna helt innan du lägger på smörkrämen.
Smörkräm
- Vispa rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker krämigt med en elvisp. Tillsätt en äggula i taget och vispa ihop till en luftig smörkräm.
Miniformat forts.
- Dela båda bottnarna horisontellt på mitten, totalt ska det bli fyra minirullar. Bred på smörkrämen på alla bottnarna och rulla ihop (horisontellt). Låt kakan stelna något i kylen.
Vispad lingonpannacotta
- Lägg gelatinbladen i blöt i riktigt kallt vatten i minst 5 minuter.
- Koka upp grädde, tinade lingon, strösocker och vaniljsocker. Låt sjuda en liten stund på medelvärme.
- Använd en stavmixer och mixa till en slät konsistens.
- Krama ur vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i den varma lingongrädden.
- Sila pannacottan och häll ner den i en bunke. Plasta skålen och ställ i kylen i minst 5–6 timmar, gärna över natten.
- Ta ut pannacottan ur kylen och vispa snabbt upp pannacottan till en krämig konsistens med en elvisp.
Knäck bräck
- Lägg kolorna jämnt fördelat på en plåt med bakplåtspapper, de får inte ligga för nära varandra.
- Hacka mandlarna.
- Ställ plåten mitt i ugnen och grädda kolorna i cirka 2–4 minuter. De ska börja bubbla lite lätt, håll koll då det går fort.
- Ta ut plåten och strö över mandlarna medan kolorna fortfarande är varma. Låt bräcken svalna helt på plåten.
Servering
- Börja med att spritsa den vispade lingonpannacottan i botten av en burk.
- Dela rulltårtan i cirka 1 centimeter tjocka skivor. Lägg i cirka 2–3 stycken bitar per burk.
- Strö över lite krossade pepparkakor och lingonpulver.
- Dekorera avslutningsvis med knäck bräcken och pudra eventuellt lite florsocker över.