En juldröm

En juldröm
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

En juldröm

24 ingredienser

3 h

Drömtårta med mjuk pepparkaka, vispad lingonpannacotta och knäck bräck blir en riktig dröm att njuta av när det närmar sig jul.

Ingredienser

portioner rulltårta

Botten

  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 3 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma (eller mortlad)
  • 1 tsk malen nejlika
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk gräddfil
  • 2 msk lingonsylt

Smörkräm

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor

Vispad lingonpannacotta

  • 3 gelatinblad
  • 5 dl grädde
  • 2 dl lingon, tinade
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Knäck bräck

  • 10 karameller, hårda kolakarameller
  • 1 dl sötmandel, hackad med skal

Servering

  • pepparkaka, krossade
  • lingonpulver
  • färska örter

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
  2. Mät upp alla torra ingredienser och sikta ner dessa i en skål.
  3. Vispa ägg och socker luftigt och vitt i en annan bunke.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd ner till en jämn smet. Vänd därefter ner gräddfilen och lingonsylten.

Miniformat på rulltårtan

  1. Grädda smeten i två omgångar, det vill säga häll hälften av smeten på en plåt med bakplåtspapper och bred ut den i ett tunt lager över hela plåten. Grädda mitt i ugnen i 2–3 minuter.

Klassisk storlek på rulltårtan

  1. Häll hela smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
  2. Ta ut kakan och strö lite strösocker på ovansidan. Lägg ett bakplåtspapper över botten och vänd upp och ner på den. Dra av bakplåtspappret.
  3. Låt botten svalna helt innan du lägger på smörkrämen.

Smörkräm

  1. Vispa rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker krämigt med en elvisp. Tillsätt en äggula i taget och vispa ihop till en luftig smörkräm.

Miniformat forts.

  1. Dela båda bottnarna horisontellt på mitten, totalt ska det bli fyra minirullar. Bred på smörkrämen på alla bottnarna och rulla ihop (horisontellt). Låt kakan stelna något i kylen.

Vispad lingonpannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i riktigt kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Koka upp grädde, tinade lingon, strösocker och vaniljsocker. Låt sjuda en liten stund på medelvärme.
  3. Använd en stavmixer och mixa till en slät konsistens.
  4. Krama ur vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i den varma lingongrädden.
  5. Sila pannacottan och häll ner den i en bunke. Plasta skålen och ställ i kylen i minst 5–6 timmar, gärna över natten.
  6. Ta ut pannacottan ur kylen och vispa snabbt upp pannacottan till en krämig konsistens med en elvisp.

Knäck bräck

  1. Lägg kolorna jämnt fördelat på en plåt med bakplåtspapper, de får inte ligga för nära varandra.
  2. Hacka mandlarna.
  3. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda kolorna i cirka 2–4 minuter. De ska börja bubbla lite lätt, håll koll då det går fort.
  4. Ta ut plåten och strö över mandlarna medan kolorna fortfarande är varma. Låt bräcken svalna helt på plåten.

Servering

  1. Börja med att spritsa den vispade lingonpannacottan i botten av en burk.
  2. Dela rulltårtan i cirka 1 centimeter tjocka skivor. Lägg i cirka 2–3 stycken bitar per burk.
  3. Strö över lite krossade pepparkakor och lingonpulver.
  4. Dekorera avslutningsvis med knäck bräcken och pudra eventuellt lite florsocker över.