Emmas lakritsgodis
Emmas lakritsgodis
30 ingredienser
Fyra varianter på hemmagjort lakritsgodis - sötsyrliga bärremmar på mullbär, kolaklubbor rullade i turkisk peppar och två sorters dadelbollar.
Ingredienser
Mullbärsremmar med lakrits
- 200 g mullbär, frysta
- 10 gelatinblad
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl glykossirap
- 0,5 tsk citronsyra
- 1 tsk lakritspulver
- 1 limefrukt, finrivet skal
Lakritsklubbor
- 3 dl vispgrädde
- 1,5 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 2,5 msk lakritspulver
- 2 msk smör
- 1 tsk svart hushållsfärg
- strössel, med smak av lakrits (eller lakrtisgranulat)
- turkisk peppar
Lakritsdadelbollar med chili
- 1 msk kokosolja
- 12 färska dadlar
- 1 msk raw kakao (går bra med vanlig om det inte finns)
- 1 tsk vaniljpulver
- 3 dl cashewnötter
- 3 tsk lakritspulver
- 1 msk chiliflakes
- lakritsessens (några droppar)
Lakrits- och hallonbollar i mintkross
- 1 msk kokosolja
- 12 färska dadlar
- 3 tsk lakritspulver
- 3 msk frystorkade hallon
- 1 dl mintchoklad, i form av godiskulor
- lakritsessens (några droppar)
Gör så här
Mullbärsremmar med lakrits
- Klä en plåt med bakplåtspapper som är inoljat med rapsolja.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Tina mullbären och passera dem genom en finmaskig sil.
- Koka upp mullbärssaften, socker och glukossirap i en kastrull på hög värme. Koka tills temperaturen är 107 grader.
- Rör ner gelatinbladen, tillsätt citronsyra, lakritspulver och rör om. Bred ut smeten på bakplåtspappret med hjälp av en palett och låt stelna i rumstemperatur.
- Blanda socker, citronsyra och limeskal.
- Skär massan i 2 cm breda remsor och vänd dem i sockret.
Lakritsklubbor
- Mät upp grädde i en kastrull och tillsätt sirap, socker, farinsocker och lakritspulver. Rör om och värm upp så att allt blandas väl och sockret smälter.
- Koka tills den håller 124 grader.
- Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Tillsätt hushållsfärg.
- Fördela smeten i pappersstrutar och strö över lite strössel eller lakritsgranulat. Stick ner en klubbpinne i varje. Ställ svalt för att stelna. Krossa turkisk peppar i en mortel och rulla klubborna i.
Lakritsdadelbollar med chili
- Smält kokosoljan i mikro eller vattenbad. Kärna ur dadlarna och lägg dem i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät smet. Rulla till bollar och rulla dom i saltlakritspulver.
Lakrits- och hallonbollar i mintkross
- Smält kokosoljan i mikro eller vattenbad. Kärna ur dadlarna och lägg dom i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät smet. Rulla till bollar och rulla dom i krossade mintkulor.