Champagne cupcake

Champagne cupcake
Foto: Sanna E. Lindberg
Emelie Holm
Emelie Holm

Champagne cupcake

15 ingredienser

Festliga cupcakes med champagnesmak som toppas med en citronspetsad smörkrämsfrosting. Receptet räcker till cirka 12 st cupcakes.

Läs mer om

Liten kaka

Ingredienser

Botten

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver (ekologiskt)
  • 70 g osaltat smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • salt
  • 1,5 tsk champagneessens eller 1 dl mousserande vin

Smörkrämsfrosting

  • 250 g osaltat smör, rumstempererat
  • 500 g florsocker
  • 5 msk standardmjölk
  • 1 tsk citron, skalet, rivet
  • ev hushållsfärg (om så önskas)
  • valfritt strössel

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt.
  3. Smält smöret och blanda ner mjölken i det smälta smöret.
  4. Rör ner blandningen i äggvispet.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och salt och sikta ner i blandningen lite i taget.
  6. Rör till en jämn smet och avsluta med att röra ner champagneessensen.
  7. Sätt muffinsformar i muffinsplåt och fyll med smet ungefär 1/3.
  8. Grädda cirka 13–15 minuter.
  9. Lägg muffinsen på ett galler och låt svalna.

Frosting

  1. Rör det rumstempererade smöret slätt och blanda ner florsocker och vaniljpulver.
  2. Rör slätt och häll i mjölken.
  3. Vispa i cirka 5 minuter tills krämen blir fluffig.
  4. Tillsätt citronskal och eventuellt hushållsfärg. Spritsa eller klicka ut frosting på muffinsen och dekorera med strössel.