Eldfängd kyla -glass med flamberad apelsin

38 röster
1 h
4

Hemgjord glass I två smaker utan glassmaskin serverad med mandelflarn och flamberade apelsiner.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h
4

Du behöver

Glass

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 förp karamelliserad mjölk, 397 gram (dulce de leche)
  • 2 msk kakaopulver, av bra kvalitet
  • 50 g mörk ekologisk choklad, finhackad
  • 2 krm äkta vaniljpulver

Mandelflarn

  • 50 g mandelspån
  • 0,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 0,5 msk sirap

Flamberade apelsiner

  • 3 apelsiner
  • 0,5 dl råsocker
  • 0,5 dl cointreau

Till servering

  • 4 kvistar citronmeliss

Gör så här

  1. Glass
    Vispa grädden fluffig. Rör i dulce de leche och blanda till en slät glassbas. Dela upp glassbasen i två lika delar.
  2. Blanda kakaopulver samt den finhackade chokladen i den ena portionen och rör i vaniljpulvret i den andra.
  3. Häll upp i skålar som du täcker med folie. Frys i 2–3 timmar.
  4. Mandelflarn
    Sätt ugnen på 150 grader.
  5. Blanda mandelspån, socker, smör, mjöl, mjölk och sirap i en kastrull och sjuda till en tjock smet under försiktig omrörning.
  6. Klicka ut smeten, med stort mellanrum mellan klickarna, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.
  7. Låt flarnen svalna något, innan de läggs på bakgaller för att kallna.
  8. Flamberad apelsin
    Skär av skalet från apelsinen och skär ut fruktköttet mellan varje hinna. Lägg skivorna och råsocker i en eller stekpanna och låt koka upp.
  9. När sockret smält och blandningen börjar koka samman något slår du på cointreau och tänder på så att blandningen flamberas. Tänk på att ta bort stekpannan från fläkten när du flamberar.
  10. Servering
    Ställ glassen i kylen 1 timme innan serveringen så den hinner mjukna något. Lägg upp glassen på tallrikarna under tiden du flamberar apelsinerna. Lägg upp apelsinerna bredvid glassen och servera direkt med ett mandelflarn och en kvist citronmeliss.
22 augusti 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept