Tartar (råbiff) är en elegant rätt som imponerar på de flesta. Här använder du en mindre mängd kött per person till förmån för krispig gurka som förhöjer både smaken och texturen på rätten samt gör den mindre klimatbelastande.
Se Jessie Sommarström laga receptet
Ingredienser
Gräslöksmajonnäs
30 g färsk gräslök
25 g färsk spenat
2,5 dl rapsolja
1 äggula
3 tsk dijonsenap
0,25-0,5 citron, juicen
2 dl gräslöksolja
ev vatten
salt
Grillad olja
1 liten bit glödande kol
2 dl rapsolja
Schalottenlök
2 msk champagnevinäger
1 msk strösocker
2 msk vatten
ca 0,5 krm salt
1 schalottenlök
Friterad potatis
2 fasta potatisar (medelstora)
olja (till fritering)
salt
Tartar
240 g biff, hängmörad, putsad från senor och hinnor (eller oxfilé, gärna svenskt naturbeteskött)
1 gurka (stor eller två mindre)
3 tsk dijonsenap
salt
svartpeppar
Servering
1 dl hårdost, finriven (svensk eller parmesanost)
0,5 kruka gräslök
krasse, klippt
Gör så här
Gräslöksmajonnäs
Mixa gräslök, spenat och rapsolja kraftigt och länge i en blender. Sila den sedan genom en finmaskig sil och kyl (låt den rinna/droppa själv, pressa inte). Det som blir kvar i silen kan användas till exempelvis i ett kryddsmör eller i en vinaigrette.
Vispa äggula, dijonsenap och några droppar citronjuice. Tillsätt oljan (som du gjort ovan) droppvis under konstant vispning (i mixer, med elvisp eller kraftigt för hand). Om den blir för tjock så späd med några droppar vatten. Smaka av med salt och eventuellt mer citronjuice.
Grillad olja
Lägg glödande kol i oljan och täck med lock, låt stå i minst 10 minuter. Sila oljan genom finmaskig sil.
Det blir en del olja över då det är svårt att göra mindre mängd. Men oljan som blir över går utmärkt att spara, prova gärna att smaksätta någon sås med den.
Schalottenlök
Koka hastigt upp champagnevinäger, socker, vatten och salt. Rör om och se till att sockret löst sig.
Låt svalna.
Skala och skiva löken så du får tunna fina lökringar. Lägg löken i lagen och låt dra i minst 20 minuter
Friterad potatis
Skiva potatisen tunt (gärna på mandolin) och strimla den sedan tunt.
Lägg potatisstrimlorna i en skål med ljummet vatten i 10 minuter. Sila potatisen och låt torka en stund på papper.
Värm oljan till 160 grader och fritera potatisen tills den är gyllenbrun. Låt potatisen rinna av på hushållspapper och smaksätt med salt.
Tartar
Fintärna köttet och tärna gurkan.
Lägg gurkan och köttet separat på ett eldfast fat. Bränn gurkan med en gasolbrännare tills kanterna är svedda. Gå sedan över köttet med brännaren lätt, det är bara ytan som ska brännas lätt.
Blanda köttet och gurkan i en skål ihop med 2 msk av gräslöksmajonnäsen och dijonsenapen. Droppa i några droppar grillad olja. Smaka gärna av emellan, den har väldigt kraftig smak. Blanda allt försiktigt och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servering
Fördela tartaren på tallrikar. Lägg på lökringarna, toppa med potatisen, riven ost och klicka ut gräslöksmajonnäs ovanpå.