Egg nog XO

7 röster
Egg nog XO
Foto: Mathin Lundgren

En riktigt bra variant av Egg nog med ingefärssockerlag och Remy Martin XO Cognac. Skippa cognac för ett alkoholfritt alternativ.

Visa mer

Du behöver

Till en drink

  • 6 cl Egg nog bas
  • 1 cl ingefärssockerlag
  • 3 cl Remy Martin XO Cognac

Ingefärssockerlag

  • 1 dl råsaft från ingefära
  • 1,5 dl strösocker

Egg nog bas (ger ca 7 drinkar)

  • 3 äggulor (från stora ägg)
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 cl Amaretto (eller mandelsyrup för alkoholfritt)
  • 80 g strösocker (ca 1 dl)
  • 2 kryddnejlikor
  • 2 kryddpepparkorn
  • 1 krm muskotnöt
  • 0,5 apelsin, skalet
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Ingefärssockerlag
    Få ut råsaft från ingefära genom att köra ingefäran i en råsaftscentrifug.
  2. Blanda samman råsaften från ingefära med strösockret och kall rör tills dess att sockret har löst upp sig.
  3. Häll upp i en flaska och försvara den i kylen.
  4. Egg nog bas
    Mixa samman äggulor, mjölk, grädde och mandellikör eller mandelsyrup.
  5. Gå försiktigt i med strösockret, mixa.
  6. Gå i med kryddorna (kryddnejlikor, kryddpeppar & muskotnöt).
  7. Värm under omrörning tills dess att blandning tjocknar något (ca 82°C)
  8. Häll sedan över allt i en bunke och ställ kallt alternativt i ett isbad.
  9. Lägg i zesten från apelsinen och låt svalna.
  10. Häll upp i en flaska och försvara den i kylen.
  11. Servering
    Mät upp ingredienserna till drinken i en shaker med is och skaka drinken kall.
  12. Sila upp drinken i ett passande drinkglas över is.
  13. Garnera med en apelsinzest eller en torkad apelsinskiva. Servera och njut!
16 december 2018

Laddar fler recept...