Eclaire med citron och maräng

Eclaire med citron och maräng
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Eclaire med citron och maräng

15 ingredienser

Ingredienser

portioner

Eclaire

  • 125 g vatten
  • 125 g mjölk
  • 125 g smör
  • 6 g salt
  • 20 g strösocker
  • 140 g vetemjöl
  • 225 g ägg

Italiensk maräng

  • 220 g strösocker
  • 100 g vatten
  • 120 g äggvita

Lemon curd

  • 45 g citronsaft (1 ½ citron, rivet skal och saften)
  • 40 g smör
  • 90 g strösocker
  • 65 g ägg
  • 22 g äggula

Gör så här

Eclaire

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Koka upp allt utom vetemjöl och ägg i en kastrull.
  3. Blanda i vetemjöl och "rosta" smeten i kastrullen på värme ett par minuter. Ta från värmen när degen har släppt ifrån kanterna och gått ihop. Låt kastrullen stå några minuter.
  4. Blanda i ett ägg i taget, låt gå ihop innan nästa ägg.
  5. Fyll smeten i en spritspåse med eclairetyll.
  6. Spritsa ut 10 stycken eclaire på på plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda ca 15-20 minuter.

Italiensk maräng

  1. Koka strösocker och vatten till 121 grader i en kastrull
  2. Börja vispa äggvitan i maskin eller med elvisp när sockerlagen är 110 grader.
  3. Häll i sockerlagen i en fin stråle under vispning, vispa tills marängen kallnat.

Lemon curd

  1. Blanda citronskal, citronsaft, smör och socker i en kastrull. Värm tills smöret smält, dra av kastrullen från värmen.
  2. Vispa ihop ägg och äggula i en skål med en gaffel. Häll ner citronblandningen i äggen. Häll tillbaka i kastrullen och sjud försiktigt under kraftig vispning tills curden börjar tjockna. Häll upp curden i en sil och passera den ner i en skål och låt den svalna.
  3. Fyll i en engångsspritspåse.

Montering

  1. Fyll varje eclaire med lemon curd. Spritsa italiensk maräng på ovansidan. Bränn av med brännare.