Franskt bakverk med i form av en frasig bakelse fylld med en ljuvligt god kräm med smak av kaffe.
Ingredienser
Pâte à choux-deg
250 g vatten
250 g mjölk
250 g smör
15 g salt
30 g strösocker
280 g vetemjöl
450 g ägg
Kaffekräm
500 g mjölk
15 g snabbkaffepulver
120 g äggula
125 g strösocker
50 g majsstärkelse
50 g smör
Glasyr
kaffe
vit sirap
florsocker
Gör så här
Pâte à choux-deg
Sätt ugnen på 190 grader.
Koka upp allt utom vetemjöl och ägg.
Blanda i vetemjöl och "rosta" smeten i kastrullen på värme ett par minuter. Släpper kanterna och går ihop så ta bort kastrullen och låt stå ett par minuter.
Blanda i ett ägg i taget, låt gå ihop innan nästa lägg i en spritspåse med tyll spritsa ut avlånga eclaire, ca 10-12 cm långa,
Grädda i ca 20-30 minuter.
Kaffekräm
Koka upp mjölk, kaffepulver och 50 g utav sockret. Tag av värmen och låt stå 5-10 minuter.
Vispa äggulor, resten av strösockret och majsstärkelse luftigt, vänd ner i kaffemjölken.
Koka upp under omrörning, låt koka i ett par minuter.
Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil. Låt krämen svalna helt.
Fyll krämen i en spritspåse med spetsig och smal tyll.
Gör 3 hål i botten (underifrån), fyll varje eclaire med kaffekräm.
Blanda ihop florsocker med lite vit sirap och några droppar kaffe till en bredbar glasyr.