Eclair med kaffekräm

Eclair med kaffekräm
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Eclair med kaffekräm

16 ingredienser

1 h 15 min

Franskt bakverk med i form av en frasig bakelse fylld med en ljuvligt god kräm med smak av kaffe.

Ingredienser

Pâte à choux-deg

  • 250 g vatten
  • 250 g mjölk
  • 250 g smör
  • 15 g salt
  • 30 g strösocker
  • 280 g vetemjöl
  • 450 g ägg

Kaffekräm

  • 500 g mjölk
  • 15 g snabbkaffepulver
  • 120 g äggula
  • 125 g strösocker
  • 50 g majsstärkelse
  • 50 g smör

Glasyr

  • kaffe
  • vit sirap
  • florsocker

Gör så här

Pâte à choux-deg

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Koka upp allt utom vetemjöl och ägg.
  3. Blanda i vetemjöl och "rosta" smeten i kastrullen på värme ett par minuter. Släpper kanterna och går ihop så ta bort kastrullen och låt stå ett par minuter.
  4. Blanda i ett ägg i taget, låt gå ihop innan nästa lägg i en spritspåse med tyll spritsa ut avlånga eclaire, ca 10-12 cm långa,
  5. Grädda i ca 20-30 minuter.

Kaffekräm

  1. Koka upp mjölk, kaffepulver och 50 g utav sockret. Tag av värmen och låt stå 5-10 minuter.
  2. Vispa äggulor, resten av strösockret och majsstärkelse luftigt, vänd ner i kaffemjölken.
  3. Koka upp under omrörning, låt koka i ett par minuter.
  4. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil. Låt krämen svalna helt.
  5. Fyll krämen i en spritspåse med spetsig och smal tyll.
  6. Gör 3 hål i botten (underifrån), fyll varje eclaire med kaffekräm.
  7. Blanda ihop florsocker med lite vit sirap och några droppar kaffe till en bredbar glasyr.
  8. Stryk glasyr på varje eclaire.