Mama Theresas pasta med prosciutto crudo

12 röster
1h
4
Mama Theresas pasta med prosciutto crudo
Foto: Lina Eriksson

I Italien använder man normalt sett bara proscitto till antipasto. Får man däremot rester över så kan det användas i pastarätter. Här är Mamma Theresas pasta med prosciutto crudo.

Vintips: Umani Ronchi Casal di Serra 2008. Artnr 12419, 79 kr

1h
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 röda paprikor, rostade, skalade och tärnade eller en burk rostade paprikor
  • 2 tsk extra virgin olivolja
  • 8 tomater, blancherade, skalade och tärnade eller 2 burkar skalade hela tomater utan juice
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 120 g prosciutto crudo, strimlad
  • 2 krm peperoncino, flagor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 dl färska örter, hackade (t ex persilja, timjan, basilika)
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 400 g pasta (t ex tagliatelle)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Dela, skölj och kärna ur paprikan.
  3. Lägg på plåt och ringla över olivolja.
  4. Grilla ca 15 minuter i ugnen tills skalet blivit svart och går att skala av.
  5. Blanchera tomaterna snabbt i kokande vatten. Lägg i iskallt vatten och skala av skalet.
  6. Stek vitlöken i oljan i en stekpanna.
  7. Tag upp vitlöken och tillsätt prosciutto, paprika och tomat. Stek allt i ca 10 minuter.
  8. Tillsätt salt och peperoncino.
  9. Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen.
  10. Blanda med fräset.
10 februari 2010