Drickvinäger

Drickvinäger

Av: Elin Unnes

Från: Nyhetsmorgon

3 ingredienser

15 m + 3 dagar

”Drickvinäger kallas cordial eller shrub på engelska och kan göras med nästan vilka bär, frukter eller örter som helst. Exempelvis björnbär, vinbär och rabarber men även salvia, chili eller basilika. Görs vinägern med örter används 1 del ört till fyra delar vinäger och honung (exempelvis 1 dl örter till 2 dl vinäger och 2 dl honung). Välj en ofiltrerad, opastöriserad äppelcidervinäger av god kvalitet, det är värt att satsa på en som smakar riktigt gott.” Elin Unnes

Ingredienser

portioner sats
  • 2 dl blandade bär (eller frukt)
  • 4 dl vinäger
  • 2 dl honung

Gör så här

  1. Lägg bär (eller frukt) i en glasburk, eller en lergodskruka som inte reagerar med syra.
  2. Blanda vinägern med honungen och rör tills honungen lösts upp i vinägern. Häll blandningen över bären.
  3. Låt stå mellan 3 dagar till 1 vecka så att bären saftar sig. Sila bort bären med en saftduk och låt dem droppa av ordentligt, gärna över natten. Häll drycken på sterila flaskor med tättslutande lock och korka igen.
  4. Blanda drycken med iskallt kranvatten eller mineralvatten när det är dags att servera den, på samma sätt som saft. Eller använd den som smaksättare i cocktails och vinägretter.