Domoda - Gambiansk jordnötsgryta med kyckling och sötpotatis
Domoda - Gambiansk jordnötsgryta med kyckling och sötpotatis
29 ingredienser
En ljuvligt god gryta som man på traditionellt vis lagar med kyckling eller kött i jordnötssås. Här lagar jag kycklingen, såsen och sötpotatisen separat eftersom barnen tycker om att kunna se de olika ingredienserna var för sig.
Ingredienser
- 700 g kycklingfilé
- olja, till stekning
- smör, till stekning
Marinad
- 1 msk färsk timjan, hackad
- 3 klyftor vitlök, rivna
- 1 msk färsk ingefära, finriven
- 1 citron, saften
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk paprikapulver
- 2 msk olja
- salt
- svartpeppar, nymalen
Ugnsbakad sötpotatis
- 500 g sötpotatis
- 3 msk olivolja
- 1 tsk torkad timjan
- salt
- svartpeppar, nymalen
Jordnötssås
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk malen gurkmeja
- 1 buljongtärning
- 1 dl jordnötssmör
- 1,5 dl kokosmjölk
- 3 msk tomatpuré
- 2 dl vatten
- olja, till stekning
- salt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
- Börja med att blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Skär kycklingen i munsbitar, lägg ner dem i marinaden och låt stå i kylen i 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala sötpotatisen och skär den i bitar. Lägg ut bitarna på en plåt och ringla olivolja över. Krydda med salt, peppar och timjan.
- Baka sötpotatisen i ugnen i 25 minuter.
- Skala och finhacka lök och vitlök till jordnötssåsen. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök i 2 minuter.
- Blanda i kryddor, smulad buljongtärning, jordnötssmör, kokosmjölk, tomatpuré och vatten. Koka upp, sänk värmen och låt puttra i 10–15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Stek kycklingen i smör och olja i en stekpanna tills den är genomstekt, det tar cirka 5 minuter.
- Servera kycklingen tillsammans med den ugnsbakade sötpotatisen och jordnötssåsen.