Den ljusa sidan mot den mörka sidan, chokladkula fylld med glass och bär

45m
4
Den ljusa sidan mot den mörka sidan, chokladkula fylld med glass och bär
Foto: TV4

Mörk chokladkula fylld med vaniljglass och syrliga bär, toppas med varm vit choklad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

24 oktober 2017
45m
4

Du behöver

  • 500 g mörk choklad, 70% kakaohalt
  • 400 g vit choklad
  • 1 l vaniljglass
  • 225 g frysta bär, tex hallon, körsbär, blåbär
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Smält varsamt den mörka chokladen i mikron. Försök att göra detta i intervaller om 45 sekunder för att se hur smältningen går, chokladen behöver inte smälta helt.
  2. Häll sedan chokladen i en porslinsskål, blanda kontinuerligt. Försök att hålla koll på temperaturen, den optimala temperaturen är 31grader.
  3. När chokladen har nått önskad temperatur och konsistens häller du chokladen i 4 silikonformar, formade som en kula med över och underdel.
  4. Rotera formen i cirklar för att säkerställa att chokladen täcker hela insidan.
  5. Placera silikonformarna i kylskåpet i minst 20–30 minuter.
  6. Mixa sönder bären och frukterna.
  7. Ta ut formarna från kylskåpet, låt formarna gradvis närma sig rumstemperatur och arbeta försiktigt chokladen ur silikonformarna.
  8. Ta chokladskålen och fyll ena delen med glassen och krossade frukter.
  9. Sätt på den andra halvan som ett lock.
  10. Låt stå i kylskåp tills det är dags att servera.
  11. Förbered den vita chokladen i mikrovågsugnen på samma sätt som du förberedde den mörka, men den här gången blandar du i grädden för att den inte ska hårdna.
  12. Servering
    Vid servering av efterrätten hälls den heta vita choklad över chokladkulan.
Kommentera receptet

Fler goda recept