Den fula ankungen

POPULÄRT
Den fula ankungen
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Den fula ankungen

39 ingredienser

Hilda tolkar sagan Den fula ankungen i en magnifik tårta i form av en svan.

Ingredienser

Vaniljtårtbotten

  • 50 g smör, brynt
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 ägg, små
  • 1 dl rörsocker
  • 1,75 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Mördegsbotten med kardemumma

  • 1,13 dl vetemjöl [68 g]
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör, kallt
  • 0,5 msk kardemummakärnor, mortlad

Browniebotten

  • 125 g smör
  • 300 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao

Vit chokladmousse med lime

  • 1,5 gelatinblad
  • 175 g vit bakchoklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 limefrukt, zest

Vispad mjölkchokladpannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 100 g mjölkchoklad
  • 25 g mörk choklad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 msk rörsocker

Björnbärskompott

  • 1-2 gelatinblad
  • 2 dl björnbär, antingen färska eller tinade
  • 1-2 msk syltsocker (smaka av, får ej bli för sött)
  • 1 limesaft, färskpressad
  • 1 msk vatten

Färskostkräm med lime

  • 600 g färskost
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2-3 dl florsocker
  • 2 limefrukter, finrivet skal

Dekoration - fjädrar

  • 400 g candy melts, vita
  • overhead papper eller plastfickor
  • guldpulver och en svamp att dutta med

Huvud till svan

  • 300 g marsipan, vit
  • guldpulver
  • svart livsmedelspenna
  • vit gelfärg

Gör så här

Vaniljtårtbotten

  1. Värm ugnen till 175 grader. Ta fram en sockerkaksform och smörj och mjöla formen.
  2. Bryn smöret och ställ det åt sidan. Häll mjölken i smöret. Vispa ägg och rårörsocker riktigt vitt och pösigt. Smeten är tillräckligt vispad när du tar lite smet mellan fingertopparna och inte längre känner sockerkristallerna. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Sikta och vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Till sist vänder du ner smör- och mjölkblandningen.
  3. Häll smeten i formen (18 cm I diameter, all smet behövs inte riktigt) och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Tänk på att alla ugnar är olika så ha koll mot slutet och känn med en provsticka att kakan är färdig. Låt kakan svalna i formen i ungefär 10 minuter, sen kan du stjälpa upp den.

Mördegsbotten med kardemumma

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda allt i en matberedare och knåda ihop till en jämn deg. Platta till och frys i ca 15 minuter.
  2. Kavla ut till en tunn platta och skär ut en rund botten som är 18 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 10–15 minuter (gyllene färg). Låt svalna.

Browniebotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Fodra en rund form, ca 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Smält smör och choklad i en kastrull. Ställ åt sidan ca 10 minuter för att svalna något.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och luftigt. Tillsätt chokladen under fortsatt vispning. Häll i kakao och vetemjöl och vispa snabbt till en jämn smet. Häll i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter. Låt bottnen kallna i formen.

Vit chokladmousse med lime

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-10 minuter. Koka upp 1 dl av grädden och häll över hackad vit choklad. Rör ihop till en jämn smet. Tillsätt gelatinbladen och rör ytterligare lite till.
  2. Vispa resterande 2 dl grädde till medelfasta toppar. Riv i limeskal. Vänd ner i den vita chokladen.
  3. Lägg bakplåtspapper i botten på en form (18 cm i diameter), lägg tårtplast på kanterna och lägg i moussen. Ställ i frysen.

Vispad mjölkchokladpannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och socker i en kastrull och häll det över chokladen. Rör om tills chokladen har smält.
  2. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem lite. Tillsätt till den varma chokladgrädden och rör om tills det är helt slätt. Lägg i ett bläck och frys. Pannacottan får inte frysa utan enbart sätta sig. När det satt säg så ställ den i kylen. Vispa innan montering till fluffig konsistens och lägg i en spritspåse.

Björnbärskompott

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp alla ingredienser utom gelatinet. Låt koka några minuter till sockret lösts upp. Ta av kastrullen från plattan. Krama ut vattnet från gelatinet och vispa ner i kompotten. Låt svalna helt.

Färskostkräm med lime

  1. Vispa färskost, smör och siktat florsocker fluffigt (ta i lite florsocker i taget, smaka av och känn efter på konsistensen). Riv i lime.

Dekoration - fjädrar

  1. Smält chokladen i mikron (inte mer 500 W), kör 15 sekunder i taget. Rör om mellan varje gång. Ett tips är att inte ha en skål med för höga kanter. Doppa en tårtpalett i chokladen, och dra som fjädrar på overhead pappret/plastfickorna. Pudra över guld när de stelnat.

Dekoration - svanhuvud

  1. Arbeta marsipanen (använd potatismjöl om det blir kladdigt) och tillsätt eventuellt lite mer vit färg. Rulla ut marsipanen och tryck ner stålställningen i marsipanen (ställningen är gjord av ett stålsugrör). Gör sedan kronan. Färga näbben och kronan med guldpulver och rita ögonen på svanen.

Montering

  1. Lägg browniebottnen underst. Spritsa den uppvispade pannacottan som en donut. Lägg björnbärskompotten i mitten. Lägg på mördegsbottnen. Bred på vit chokladmousse. Lägg på sockerkaksbottnen. Täck med färskostkrämen. Sätt fast fjädrarna och huvudet.