Dantes vodkapasta

Dantes vodkapasta
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Dantes vodkapasta

12 ingredienser

30 min

Dante Zia visar sin tolkning på den italienska rätten penne alla vodka. En underbart krämig rätt med tomatpuré, ost, grädde och såklart den hemliga ingrediensen och smakförhöjaren: vodka. Enkel och god vardagsmat när det är som bäst.

logo
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Se Dante Zia laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2 msk olivolja
  • 150 g pancetta, tärnad (rökt)
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 dl vodka
  • 4 msk tomatpuré
  • 1-2 piri piri (efter smak, färsk eller torkad)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 0,5 dl pecorinoost, riven
  • 2 msk smör (kylskåpskallt)
  • 400 g pasta penne
  • 0,5 dl persilja, fint skuren

Gör så här

  1. Stek pancettan i torr panna tills den fått rejält med färg.
  2. Tillsätt piri piri och riv i vitlöksklyftorna, låt fräsa ytterligare någon minut.
  3. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa 2-3 minuter. Häll på vodkan och låt den koka in. Häll på vispgrädden och låt såsen sjuda ca 10 minuter.
  4. Smaka av med salt och eventuellt en nypa strösocker.
  5. Koka pastan rejält al dente i saltat vatten. När den är rejält al dente vänder du ner den i såsen tillsammans med den rivna parmesan- och pecorinoosten, ca 2-3 msk pastavatten och 2 msk kallt smör.
  6. Montera ihop allting under omrörning tills pastan är klar (men fortfarande al dente!)
  7. Servera med riven parmesanost och finskuren persilja.