Danska frukostbullar - hveder

Danska frukostbullar - hveder
Foto: Erika Jureskog
Erika Jureskog
Erika Jureskog

Danska frukostbullar - hveder

Av: Erika Jureskog

9 ingredienser

Jag är ju väldigt begeistrad i Danmark och deras matkultur. Och när jag fick nys om ”hveder” var jag bara tvungen att ta reda på vad för tradition det finns kring dem. Varje år är det röd dag fjärde fredagen efter påsk i Danmark. Denna dag äter man hveder och traditionen verkar finnas sedan mitten av 1800-talet eller kanske längre. Eftersom detta är en kristen högtid – böndagen – skulle alla inklusive bagarna vara lediga och be denna dag. Därför gjorde bagarna dessa kvällen innan så att alla skulle ha bröd på själva bönedagen. Men dessa är så goda så att oftast ätes de upp redan samma kväll. Och jag förstår verkligen varför. Dessa luftiga, kardemummastinna vetebullar är riktigt smarriga. Du måste prova! Äts gärna varma med riktigt mycket och gott smör. Perfekt för en riktigt härlig helgfrukost eller brunch. /Erika

Ingredienser

portioner stycken
  • 15 g jäst
  • 160 g vatten, kallt
  • 160 g standardmjölk, kall
  • 2 ägg
  • 700 g vetemjöl special
  • 55 g strösocker
  • 10 g kardemummakärnor, stötta
  • 10 g salt
  • 55 g smör

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en köksmaskin och låt knåda i 10 minuter. Plasta degskålen och låt jäsa i 30 minuter.
  2. Dela degen i 15 lika stora delar (ca 85 gram). Forma till bollar mellan handflatorna.
  3. På en djup plåt med bakplåtspapper lägg bollarna med 5 centimeter emellan. Plasta och låt jäsa i kylen över natten.
  4. Ta fram plåten och ställ i rumstemperatur.
  5. Sätt på ugnen på 180 grader varmluft. När ugnen är varm sätt i mitten på ugnen och baka i 15-20 minuter (tills innertemperaturen är ca 96-98 grader).