Danska äppelmunkar med citronmascarpone

17 röster
30 m
4

En mumsig klassiker från grannlandet - Danska "æbleskiver". För lite extra fräschör smaksätter Tina äppelmunkarna med lite citron och serverar med en citronmascarpone.

Visa mer
30 m
4

Du behöver

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 4-5 tsk bakpulver
  • 4 msk strösocker
  • en nypa salt
  • ca 0,5 citron, skalet
  • 2 äpplen
  • smör, till stekning
  • florsocker till servering

Citronmascarpone

  • 150 g mascarponeost
  • 0,5 dl yoghurt naturell
  • 1 msk citronsaft

Gör så här

  1. Vispa samman ägg, mjölk och grädde.
  2. Blanda vetemjöl med bakpulver, socker och lite salt i en annan bunke. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten genom att sikta i det genom en sil så det inte blir klumpar. Rör smeten jämn. Riv ner lite rivet citronskal i smeten.
  3. Skär ner äpplet i tärningar.
  4. Blanda ihop mascarpone, yoghurt och citron till en kräm.
  5. Bryn en klick smör i munkpannan och klicka i smet upp till kanten, stek på medelhög värme 1-2 minuter. Lägg i en äppelbit i varje hålrum och snurra munkarna ett halvt varv och grädda vidare tills de är genomgräddade och runda. Tips: Använd ett grillspett eller en gaffel.
  6. Lägg upp dem på fat och pudra florsocker över, servera med krämen.
1 mars 2018

Laddar fler recept