Dammsugare av chokladsockerkaka

Dammsugare av chokladsockerkaka
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Dammsugare av chokladsockerkaka

17 ingredienser

1 h

"Ta vara på dina överblivna kaksmulor och förvandla dem till drömgoda dammsugare eller punschrullar. Krämiga chokladrullar täckta i marsipan och doppade i choklad." /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner25 - 30 stycken

Chokladsockerkaka

  • 125 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Dammsugare

  • ca 750 g sockerkaka (hela chokladsockerkakan ovan)
  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 dl kaffe
  • 750 g marsipan (i valfri färg)
  • majsstärkelse (till utkavling)
  • 150 g mörk choklad
  • 0,5 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

Gör så här

Chokladsockerkaka

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj en sockerkaksform som rymmer minst 2 liter generöst med smör.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner mjölken och låt svalna medan du gör resten av stegen.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Sikta ner kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en tjock och jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och fortsätt vänd ihop smeten tills den blir jämn. Häll upp smeten i sockerkaksformen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du använder den till dina dammsugare.

Dammsugare

  1. Vispa ihop smör, florsocker och havregryn krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt kaffet och vispa lite till. Smula ner kakan i bunken och vispa eller arbeta ihop med händerna till en formbar massa. Den ska vara krämig och lätt att forma. Upplever du att den är torr och smulig kan du gå ner med mer kaffe eller smör.
  2. Dela degen i 2-3 delar och forma till rullar som är ca 2-4 cm breda. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ställ i kylen för att bli riktigt kalla innan du täcker och dekorerar dem.
  3. Knåda marsipanen ordentligt tills den blir mjuk och formbar. Ta hjälp av majsstärkelse om du upplever att den blir lite kladdig. Kavla ut marsipanen ca 2-3 mm tjockt. Lägg en rulle i taget på marsipanen, rulla in den i marsipanen, ett varv per rulle och skär bort överflödig marsipan. Se till att marsipanen sluter ordentligt runt själva rullen.
  4. Skär sedan den marsipantäckta rullen i bitar, så stora som du vill ha dem. Ställ tillbaka på plåten och in i kylen för att kallna igen medan du smälter chokladen.
  5. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen (några sekunder i taget, rör om mellan varje gång). Rör ner olja och låt svalna lite innan du doppar ändarna av dina kalla dammsugare i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av innan du ställer tillbaka dem på plåten.
  6. Servera direkt eller förvara dem i en lufttät burk i kylen så håller de minst 5 dagar.