Daimglasstårta

9 röster
1 h + tid i frysen
10-12
Daimglasstarta
Foto: Ulrika Pousette

Recepten kommer från boken Godare glass av Camilla Hamid, Bonnier Fakta. 

Godare glass
1 h + tid i frysen
10-12

Du behöver

Botten

  • 4 äggvitor
  • 300 g mandelmjöl
  • 200 g florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Fylling

  • 300 g daimchoklad
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad, ca 400 g
  • 1 krm salt
  • 250 g färska hallon, att dekorera med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Fodra en springform,
 23 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp i en absolut ren bunke av metall eller glas. Tillsätt mandelmjöl, florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
  3. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills kakan är genomgräddad och har fått lite färg. Låt sedan bottnen svalna helt.
  4. Hacka daimen i grova bitar. Vispa upp grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk och salt och vispa lite till. Vänd ner daimkrosset i glassmeten med en slickepott och häll sedan glassmeten över bottnen. Täck formen med plastfolie och låt stå i frysen i minst 6 timmar, helst över natten.
  5. Ta fram och tina cheesecaken cirka 10 minuter före servering. Toppa med hallon och servera.
28 april 2020