Dadelbollar med pistagenötter och pumpafrön

Lina Shawali HSB 2024

Dadelbollar med pistagenötter och pumpafrön

Av: Lina Shawali

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

30 min

Förgyll dagen med goda dadelbollar med pistagenötter och pumpafrön. De passar både som energikick på eftermiddagen eller som godbitar till en kopp kaffe.

Ingredienser

styck
  • 200 g färska dadlar, urkärnade (medjool dadlar)
  • 170 g pumpakärnor
  • 35 g pistagenötter
  • 80 g sötmandel
  • 1 tsk neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 1 krm salt

Topping

  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl pistagenötter

Gör så här

  1. Kärna ur och skölj dadlarna.
  2. Lägg dadlarna i en bunke och häll över kokande vatten. Låt stå i ca 10 minuter.
  3. Häll sedan av vattnet från dadlarna och krama ur dem noggrant så att de blir helt torra.
  4. Mixa pumpakärnor och pistagenötter grovt. Lägg åt sidan i en bunke.
  5. Mixa mandlar fint i en matberedare. Tillsätt olja samt salt och mixa tills du får en formbar mandelmassa.
  6. Kör de urkramade dadlarna i en matberedare tills de blir en jämn och slät massa.
  7. Rör ihop dadelmassan med den mixade nöt- och fröblandningen samt mandelmassan i en stor bunke tills allt är väl blandat.
  8. Rulla smeten till små bollar, ca 35 stycken.

Topping

  1. Hacka pumpakärnorna och pistagenötterna fint.
  2. Rulla bollarna i blandningen så att de får ett vackert och krispigt yttre.