Senapsgriljerad jullax med äpple- och kålsallad

Senapsgriljerad jullax med äpple- och kålsallad
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Senapsgriljerad jullax med äpple- och kålsallad

Av: Crister Svantesson

Från: Nyhetsmorgon

23 ingredienser

3h 40 min

Nejlika, senap, ingefära och pepparrot gör den här laxen riktigt kryddig och julsmakande.

Ingredienser

  • 2,5 kg färsk lax av mittenbiten
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk strösocker
  • vitpeppar, från kvarn

Senapsblandning:

  • 0,5 msk veteströbröd
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk japansk soja
  • 2 äggulor
  • 1 knippe dill, finskuren
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk Slottssenap

Äpple- och kålsallad:

  • 3 äpplen
  • 0,5 vitkål
  • 2 msk kokta korinter
  • 2 msk rödlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk honung, flytande
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg laxen i en smord eldfast form eller ugnsplåt, strö på salt, socker och peppar och låt stå i kyl cirka 3 timmar att rimma.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till senapsblandningen och pensla över fisken. Baka sedan fisken i ugn cirka 20-25 minuter. Laxen kan gärna få vara lite rosa i mitten, det gör den bara godare och saftigare.
  3. Äpple- och kålsallad: Blanda vinäger, olivolja, honung, salt och peppar i en stor skål. Strimla vitkålen och hacka korintern. Skala och kärna ur äpplena och skiva tunt. Skala och hacka löken och strimla. Rör ner allt i skålen och låt vila i cirka 30 minuter.
  4. Ta ur fisken och servera med salladen.