Senapsgriljerad jullax med äpple- och kålsallad

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Senapsgriljerad jullax med äpple- och kålsallad
23 ingredienser
3h 40 min
Nejlika, senap, ingefära och pepparrot gör den här laxen riktigt kryddig och julsmakande.
Ingredienser
- 2,5 kg färsk lax av mittenbiten
- 1 msk salt
- 0,5 msk strösocker
- vitpeppar, från kvarn
Senapsblandning:
- 0,5 msk veteströbröd
- 2 msk farinsocker
- 1 msk japansk soja
- 2 äggulor
- 1 knippe dill, finskuren
- 0,5 tsk malen nejlika
- 0,5 tsk malen ingefära
- 1 msk färsk pepparrot, riven
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk Slottssenap
Äpple- och kålsallad:
- 3 äpplen
- 0,5 vitkål
- 2 msk kokta korinter
- 2 msk rödlök
- 1 dl olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk honung, flytande
- salt
- peppar
Gör så här
- Lägg laxen i en smord eldfast form eller ugnsplåt, strö på salt, socker och peppar och låt stå i kyl cirka 3 timmar att rimma.
- Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till senapsblandningen och pensla över fisken. Baka sedan fisken i ugn cirka 20-25 minuter. Laxen kan gärna få vara lite rosa i mitten, det gör den bara godare och saftigare.
- Äpple- och kålsallad: Blanda vinäger, olivolja, honung, salt och peppar i en stor skål. Strimla vitkålen och hacka korintern. Skala och kärna ur äpplena och skiva tunt. Skala och hacka löken och strimla. Rör ner allt i skålen och låt vila i cirka 30 minuter.
- Ta ur fisken och servera med salladen.