Den här festliga desserten kommer sätta guldkant på kvällen!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Vänd försiktigt ned den kondenserade mjölken med de övriga ingredienserna.
Lägg glassmixen i behållare med och lock och frys i minst 6 timmar.
Crêpes
Blanda vetemjöl, salt och strösocker i en bunke.
Tillsätt äggen och lite mjölk i taget, vispa till en slät smet.
Låt smeten stå och svälla i minst 1 timme.
Grädda till riktigt tunna crêpes i smör i en stekpanna. Vik dem till halvmånar och vik en gång till..
Apelsinkaramellsås
Tvätta och skrubba apelsinerna i vatten. Finriv skalet från apelsinerna och lägg i en skål.
Pressa även saften ur apelsinerna i skålen. Tillsätt extra apelsinsaft.
Skär bort skalet från apelsinerna (skär topp och botten först sedan skalet lite i taget runt om) och skär ut filéer av fruktköttet. Spara filéerna i en skål till serveringen.
Lägg socker och smör i en stekpanna. Smält sockret ljust brunt - akta så det ej bränns.
Häll på apelsinsaft och skal. Koka på medelvärme tills sockret löst sig till en apelsinsås. Hit kan du förbereda.
Servering
Hetta upp dubbelvikta crêpes i apelsinsåsen, tillsätt apelsinfiléer och vänd runt så det blir sås överallt. Räkna två per portion.
Tillsätt cognac och apelsinlikör. Kontrollera så att du har fritt utrymme ovanför pannan så inget fattar eld. Tänd på spriten. Akta huvudet. Använd en tändsticka, tändare eller gaslåga från spis. Flambera tills lågan slocknat.
Servera crêpes suzette direkt ur pannan eller lägg upp på tallrik och skeda över såsen.