Crêpes suzette är en klassiker i det Franska köket! Tunna fina pannkakor med apelsinsås, flamberade med rom. I det här receptet serveras pannkakorna med en hallon- och apelsinsås, hemgjord vaniljglass och färska bär.
Ingredienser
vaniljglass
6 äggulor
1,5 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4,5 dl grädde
2 vaniljstänger
Crêpes
3 dl grädde
1 dl mjölk
1,5 msk strösocker
2 tsk apelsin, zest
salt
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
2 msk sodavatten
smör, till stekning
Hallon- och apelsinsås
0,75 l hallon
2,5 dl apelsinjuice, färskpressad
0,5 dl strösocker
Servering
0,5 dl mörk rom
färska hallon
blåbär
färsk citronmeliss
Gör så här
Vaniljglass
Börja med glassen så att den hinner stelna. Koka upp vatten i kastrull som du sedan ska använda till ett vattenbad.
Vispa äggulor och socker i en värmetålig skål tills smeten är tjock och pösig.
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstängerna på mitten och skrapa ur fröna. Lägg i stänger och frön i mjölk- och gräddblandningen. Häll blandningen över äggen och blanda väl.
Ta ur vaniljstängerna och placera skålen över det sjudande vattenbadet och vispa tills glassblandningen uppnår 85 grader. Häll över glassmeten i en annan skål för att få ner temperaturen. När glassmeten svalnat, häll i glassmaskin och låt gå ca 20 minuter. Frys sedan in.
Crêpes
Blanda grädde, mjölk, socker, apelsinzest, salt och ägg till en jämn smet. Häll i mjölet och vispa runt. Låt stå i ca 20 minuter, under tiden gör du hallon- och apelsinsåsen.
Vispa i sodavattnet i smeten när den vilat 20 minuter. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och lägg i en klick smör. När smöret tystnar, häll i lite smet och grädda tunna Crêpes.
Hallon - och apelsinsås
Häll i hallon, apelsinjuice och socker i kastrull. Låt småputtra ett tag. Smaka eventuellt av med mer socker. Sila av såsen så att du får en slät och fin bärsås.
Flambering
Hetta upp en stekpanna rejält. Häll i såsen och ev lite smör. När såsen puttrar lägger du i crêpes. (Håll dig borta från köksfläkten när du flamberar så det inte fattar eld!) Vänta ett par sekunder och se till att det är rykande varmt när du häller i den mörka romen. Vänta 3-4 sekunder och tänd på så att alkoholen brinner upp. Skaka stekpannan.
Servera genast med vaniljglassen och garnera med färska hallon, blåbär och citronmeliss.