Crêpes suzette med hallon- och apelsinsås

Crêpes suzette med hallon- och apelsinsås
Foto: TV4
Emma Håkansson
Emma Håkansson

Crêpes suzette med hallon- och apelsinsås

Av: Emma Håkansson

Från: Sveriges mästerkock

21 ingredienser

60 m

Crêpes suzette är en klassiker i det Franska köket! Tunna fina pannkakor med apelsinsås, flamberade med rom. I det här receptet serveras pannkakorna med en hallon- och apelsinsås, hemgjord vaniljglass och färska bär.

Ingredienser

portioner

vaniljglass

  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4,5 dl grädde
  • 2 vaniljstänger

Crêpes

  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 msk strösocker
  • 2 tsk apelsin, zest
  • salt
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 msk sodavatten
  • smör, till stekning

Hallon- och apelsinsås

  • 0,75 l hallon
  • 2,5 dl apelsinjuice, färskpressad
  • 0,5 dl strösocker

Servering

  • 0,5 dl mörk rom
  • färska hallon
  • blåbär
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Vaniljglass

  1. Börja med glassen så att den hinner stelna. Koka upp vatten i kastrull som du sedan ska använda till ett vattenbad.
  2. Vispa äggulor och socker i en värmetålig skål tills smeten är tjock och pösig.
  3. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstängerna på mitten och skrapa ur fröna. Lägg i stänger och frön i mjölk- och gräddblandningen. Häll blandningen över äggen och blanda väl.
  4. Ta ur vaniljstängerna och placera skålen över det sjudande vattenbadet och vispa tills glassblandningen uppnår 85 grader. Häll över glassmeten i en annan skål för att få ner temperaturen. När glassmeten svalnat, häll i glassmaskin och låt gå ca 20 minuter. Frys sedan in.

Crêpes

  1. Blanda grädde, mjölk, socker, apelsinzest, salt och ägg till en jämn smet. Häll i mjölet och vispa runt. Låt stå i ca 20 minuter, under tiden gör du hallon- och apelsinsåsen.
  2. Vispa i sodavattnet i smeten när den vilat 20 minuter. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och lägg i en klick smör. När smöret tystnar, häll i lite smet och grädda tunna Crêpes.

Hallon - och apelsinsås

  1. Häll i hallon, apelsinjuice och socker i kastrull. Låt småputtra ett tag. Smaka eventuellt av med mer socker. Sila av såsen så att du får en slät och fin bärsås.

Flambering

  1. Hetta upp en stekpanna rejält. Häll i såsen och ev lite smör. När såsen puttrar lägger du i crêpes. (Håll dig borta från köksfläkten när du flamberar så det inte fattar eld!) Vänta ett par sekunder och se till att det är rykande varmt när du häller i den mörka romen. Vänta 3-4 sekunder och tänd på så att alkoholen brinner upp. Skaka stekpannan.
  2. Servera genast med vaniljglassen och garnera med färska hallon, blåbär och citronmeliss.