• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Crêpes Suzette - Johan och Elisabeths recept

Crêpes Suzette - Johan och Elisabeths recept
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth Johansson HSB
Johan SörbergElisabeth Johansson HSB

Crêpes Suzette - Johan och Elisabeths recept

10 steg att laga

12 ingredienser

Makalöst god fransk dessertklassiker som avrundar middagen på bästa möjliga sätt. Små tunna pannkakor i en ljus karamellsås med smak av apelsin flamberade i likören cointreau. 

Ingredienser

Crêpes

  • 300 g vispgrädde
  • 100 g mjölk
  • 90 g vetemjöl
  • 8 g salt
  • 20 g florsocker
  • 120 g ägg
  • smör, till stekning

Garnering och sås

  • 2 apelsiner
  • 1 apelsin, skalet
  • 100 g rörsocker
  • ca 80 g cointreau

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Vispa ihop ingredienserna till smeten i en bunke. Låt gärna smeten stå och svälla i minst 1 timme.
  2. Stek tunna lite mindre pannkakor av smeten i smör.
  3. Skala två apelsiner med kniv och skär ut hinnfria filéer. Pressa ut och ta vara på saften som är kvar.
  4. Smält sockret i en stekpanna, lägg i smöret och låt det karamellisera ljust.
  5. Häll i apelsinsaften och låt den koka in.
  6. Vik ihop pannkakorna till halvmånar.
  7. Lägg dem i såsen i stekpannan. Vik därefter ihop pannkakorna en gång till.
  8. Häll över cointreau och flambera (se till att fläkten är avstängd).
  9. Riv apelsinskal från den tredje apelsinen över.
  10. Servera med apelsinfiléerna och glass.