Makalöst god fransk dessertklassiker som avrundar middagen på bästa möjliga sätt. Små tunna pannkakor i en ljus karamellsås med smak av apelsin flamberade i likören cointreau.
Se Johan Sörberg laga receptet
Ingredienser
Crêpes
300 g vispgrädde
100 g mjölk
90 g vetemjöl
8 g salt
20 g florsocker
120 g ägg
smör, till stekning
Garnering och sås
2 apelsiner
1 apelsin, skalet
100 g rörsocker
ca 80 g cointreau
Till servering
vaniljglass
Gör så här
Vispa ihop ingredienserna till smeten i en bunke. Låt gärna smeten stå och svälla i minst 1 timme.
Stek tunna lite mindre pannkakor av smeten i smör.
Skala två apelsiner med kniv och skär ut hinnfria filéer. Pressa ut och ta vara på saften som är kvar.
Smält sockret i en stekpanna, lägg i smöret och låt det karamellisera ljust.
Häll i apelsinsaften och låt den koka in.
Vik ihop pannkakorna till halvmånar.
Lägg dem i såsen i stekpannan. Vik därefter ihop pannkakorna en gång till.
Häll över cointreau och flambera (se till att fläkten är avstängd).