Crêpes på chilenskt vis

Crêpes på chilenskt vis
Foto: Tv4

Crêpes på chilenskt vis

18 ingredienser

1 h

Crêpes på chilenskt vis med kola, lúcumaglass och kanderade pekannötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Crêpes

  • 1,6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl mjölk, standard
  • 3 ägg
  • 1 msk smör
  • 2 msk olja

Glass

  • 100 g lucumapulver
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,75 dl strösocker

Fyllning

  • 1 dl karamelliserad mjölk
  • 1 dl baileys

Kanderade pekannötter

  • 0,5 msk strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 krm salt
  • 50 g pekannötter

Gör så här

Crêpes

  1. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ner 1,5 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken med ett ägg i taget till en jämn smet.
  4. Smält smöret och häll ner det i smeten medan du rör.
  5. Låt crêpessmeten vila i 30–60 minuter så att mjölet får svälla.
  6. Värm en stekpanna med non-stick beläggning, eller en crêpespanna.
  7. Tillsätt en tesked olja i pannan.
  8. Värm stekpannan till något under maxvärme. Lägg i lite olja till innan gräddning och sprid ut.
  9. Grädda ca 0,6 dl smet i taget till varje crêpe. Vinkla runt pannan så att smeten flyter ut över hela botten. Grädda tills den har fått fin färg och smeten på ovansidan har stelnat. Vänd den och sänk värmen till medelvärme.
  10. Grädda klart i någon minut tills crêpsen fått fin färg.

Glass

  1. Vispa ihop lucumapure, grädde, mjölk, ägg och socker till en jämn smet.
  2. Häll blandningen i en glassmaskin och ställ den på 40 minuter.

Fyllning

  1. Blanda dulce de leche och Baileys med hjälp av en stavmixer.

Kanderade pekannötter

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smält ihop socker, sirap och salt i en ugnssäker stekpanna. Låt koka ett par minuter.
  3. Häll i nötterna när sockerblandningen har smält helt. Blanda och dra av från plattan när alla nötterna blivit blanka.
  4. Ställ in nötterna i ugnen i cirka 15 minuter. Tag ut nötterna efter halva tiden och blanda runt.
  5. Tag sedan ur nötterna ur ugnen, slå upp på ett bakplåtspapper och pilla isär. Låt sedan nötterna svalna innan du hackar dem grovt.

Servering

  1. Värm crêpesen i mikron i 1 minut.
  2. Fyll crêpesen med fyllningen men spara lite av den till dekoration. Vik crêpen på mitten två gånger.
  3. Lägg en crêpe per tallrik och häll lite varm fyllning över.
  4. Servera en kula lucumaglass bredvid och dekorera med hackade kanderade pekannötter.