Crème brûlée med saltkaramell

creme brulee med saltkaramell
Foto: Frida Wismar
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Crème brûlée med saltkaramell

7 ingredienser

1 h + tid i kyl

"Första gången jag åt en crème brûlée med saltkaramell var på mitt före detta jobb. Varför frågade jag inte om receptet? Kanske var det hemligt – det förstår jag i så fall ... Detta är min tolkning av en crème brûlée med saltkaramell och jag delar gärna med mig!" /Hilda

Ingredienser

portioner små portioner
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 5 äggulor

Dekoration

  • 2 msk rörsocker
  • färska bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Ställ ut portionsformar i en långpanna.
  3. Koka upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på medelhög värme till en bärnstensfärgad karamell.
  4. Tillsätt försiktigt lite grädde i taget. Det kommer att pysa till lite men fortsätt att röra om hela tiden. Karamellen kan stelna, men låt den då bara bli varm och smälta igen tillsammans med grädden. Ta bort kastrullen när allt har smält och karamellgrädden är slät. Tillsätt saltet.
  5. Vispa äggulorna luftiga och blekgula, gärna med elvisp.
  6. Tillsätt långsamt karamellgrädden i en tunn stråle i äggulorna. Häller du för snabbt kan det bli äggröra, och det vill vi inte. Vispa försiktigt på låg hastighet under tiden du häller. Fördela smeten i formarna.
  7. Häll varmt men ej kokande vatten i långpannan, halvvägs upp på sidorna av formarna. Ställ in långpannan näst längst ner i ugnen.
  8. Efter 30 min, pröva att skaka lite på en form. Den ska vara lite geléaktig i konsistensen, utan att vara rinnig.
  9. Lyft försiktigt ut plåten så att inget vatten skvimpar i crème brûléen. Låt formarna svalna och ställ sedan i kylen i minst 3 timmar.
  10. Strö ett tunt lager rörsocker överst i varje form och bränn av med en gasolbrännare strax före servering. Dekorera ev med färska bär.