Crème brûlée med matcha och flädermarinerade jordgubbar

NYHET
Crème brûlée med matcha och flädermarinerade jordgubbar
Foto: TV4
Jessie Sommaström KK 2024
Jessie Sommaström KK 2024

Crème brûlée med matcha och flädermarinerade jordgubbar

9 ingredienser

1 h + tid i kyl

"En lyxig och försomrig dessert där den lena, lite bittra smaken av matcha möter säsongens sötsyrliga svenska jordgubbar marinerade i flädersaft. Svenska jordgubbar är något vi längtar efter – att njuta av dem i säsong är magiskt och värt att vänta på. Välj gärna ekologiska eller KRAV-märkta råvaror i den mån det går för bästa smak och hållbarhet." /Jessie Sommarström

Ingredienser

portioner

Crème brûlée

  • 250 g vispgrädde
  • 85 g mjölk
  • 1,5-2 tsk matcha pulver (efter smak)
  • 80 g äggula [ca 4–5 äggulor]
  • 50 g strösocker

Flädermarinerade jordgubbar

  • 250 g jordgubbar (svenska)
  • 2 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 tsk citronsaft, färskpressad

Servering

  • ätbara blommor (eller färska örter efter tycke och smak)

Gör så här

Crème brûlée

  1. Sätt ugnen på 100 grader (eller 95 grader varmluft).
  2. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull.
  3. Sikta ner matchapulver i en liten skål. Häll 2–3 msk av den varma gräddmjölken över och vispa till en slät matchapasta.
  4. Vispa ner matchapastan i resterande gräddmjölk tills det är slätt.
  5. Vispa ihop äggulor och strösocker i en bunke.
  6. Häll gräddmjölken med matcha över äggsmeten under vispning.
  7. Sila smeten genom en finmaskig sil för en silkeslen konsistens.
  8. Fördela smeten i fyra portionsformar (à 1 dl vardera).
  9. Ställ formarna i en ugnsform och häll hett vatten runtom tills det når hallvägs upp på formarna.
  10. Baka tills krämen har satt sig, ca 45–60 minuter.
  11. Låt svalna helt och ställ i kyl.

Flädermarinerade jordgubbar

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dem sedan i kvartar.
  2. Blanda flädersaft och citronsaft i en bunke.
  3. Vänd försiktigt ner jordgubbarna i marinaden och låt stå i 15–30 minuter i rumstemperatur.

Servering

  1. Strö ett tunt lager råsocker på varje brûlée och bränn av med en gasbrännare tills sockret är gyllene och knäckigt.
  2. Toppa varje brûlée med de flädermarinerade jordgubbarna och garnera med ätbara blommor eller färska örter.